eur:
394.08
usd:
369.83
bux:
65692.96
2024. április 23. kedd Béla

Felgyújtották egy újságíró házát

Felgyújtották egy ismert újságírónő házát Ukrajnában, a Krimi Autonóm Köztársaságban. A hatóságok feltételezése szerint a bűncselekménynek köze lehet az újságíró szakmai tevékenységéhez. Az ügyet az ukrán elnök ellenőrzése alá vonta.

Ismeretlen tettesek felgyújtották egy ukrán újságírónő házát a krimi Szimferopolban. Szerencsére a tüzet észrevették, mielőtt a ház leégett volna, így személyi sérülés nem történt.

Erős a gyanú ugyanakkor, hogy az incidens az újságírónő szakmai munkájával hozható összefüggésbe. A bűnügy kárvallottja, Lili Budzsurova ugyanis szerkesztője annak a helyi hetilapnak, amelynek legutóbbi számában megjelent egy lista azon krimi képviselőjelöltekről, akik korábban szembe kerültek a törvénnyel.

Több médiumnak is dolgozik

A cikk komoly visszhangot váltott ki, említésre került az ukrán belügyminiszter szimferopoli látogatásakor is. Az újságírónő mellesleg a krimi állami televízió munkatársa, és mellette egy másik ukrán tévétársaság helyi tudósítójaként is dolgozik.

Viktor Juscsenko ukrán elnök saját ellenőrzése alá vonta az ügy kivizsgálását. Sajtószolgálata közölte, hogy az elnöki titkárság Szimferopolban tartózkodó munkatársai várhatóan felkeresik a kárt szenvedett újságírót, valamint maga az államfő is telefonon beszél vele.

Támadás a szabad sajtó ellen?

Míg az elnök sajtószolgálata nem bocsátkozott találgatásokba a bűnügy indítékával kapcsolatban, Oleg Ribacsuk elnöki titkárságvezető egyértelműen a szabad sajtó elleni támadásnak minősítette az incidenst. Sürgette, hogy a helyi hatóságok az ügyet példamutatóan vizsgálják ki. Hozzátette, hogy erről beszélni akar a krimi köztársaság ügyészével.

Ribacsuk emellett szolidaritásra kérte az újságírókat, emlékeztetve arra, hogy egy évvel ezelőtt, a "narancsos" forradalom idején a sajtó és a média munkatársai fellázadtak a cenzúra és a nyomásgyakorlás ellen, és - mint mondta - ezzel győzelmet arattak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×