eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Bugár Béla lett a szlovák parlament elnöke

Elfogadta a szlovák kormányból kilépő Kereszténydemokrata Mozgalom minisztereinek lemondását Ivan Gasparovic államfő. A szintén kereszténydemokrata házelnök helyét ideiglenesen Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártának elnöke veszi át.

A belügy-, az igazságügyi és az oktatási miniszter azután mondott le posztjáról, hogy pártjuk bejelentette: kilép a Mikulás Dzurinda-vezette kormányból.

Pavol Hrusovsky, a kereszténydemokraták (KDH) elnöke közölte: nem tölti be a jövőben a parlamenti elnöki tisztséget, amelyet ideiglenesen Bugár Béla, a Magyar koalíció Pártjának elnöke tölthet be.

A párt közölte azt is, hogy képviselői készek megszavazni egy, a miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítványt.

A kilépés oka: vatikáni egyezmény

Pavol Hrusovsky már a hét végén jelezte, hogy ha a kormány szerdán nem szentesíti a lelkiismeret szabadságának elvét rögzítő egyezményt a Vatikánnal, akkor a KDH kilép a koalícióból.

A Mikulás Dzurinda miniszterelnök vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) elfogadhatatlannak tartotta az államközi egyezmény tervezetét.

A dokumentum a többi között lehetővé tenné az egyházak alapította egészségügyi intézmények személyzetének, hogy a lelkiismeretükre hivatkozva megtagadják az abortuszt, vagy a művi megtermékenyítést célzó beavatkozásban való részvételt.

A hosszú ideje folyó vitában legutóbb az Európai Unió által felkért független jogászok véleménye váltott ki indulatot. A szakértők úgy foglaltak állást, hogy a szerződés lehetővé tenné a nők jogainak korlátozását.

A KDH ultimátumára reagálva hétfőn Pozsonyban rendkívüli ülést tartott az SDKU elnöksége. Mikulas Dzurinda az ülés után kijelentette: a szerződéstervezet több pontban is ellenkezik Szlovákia jogrendjével, ezért ebben a formában elfogadhatatlan számukra, és azt a pártjához tartozó külügyminiszter, Eduard Kukan nem hajlandó aláírni.

Meciar visszatér?

A kereszténydemokraták kilépése miatt 15 képviselővel kevesebb támogatóval számolhat a kormány, amely már két éve elveszítette többségét.

Megfigyelők azonban valószínűtlennek tartják, hogy előre hozott választásokra kerüljön sor, mert ehhez módosítani kellene az alkotmányt.

A Vladimír Meciar korábbi kormányfő vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) máris tátgyalásokat sürgetett, és közölte: bizonyos feltételekkel hajlandó lenne a kormányban a kereszténydemokraták helyére lépni.

Politológusok elképzelhetőnek tartják, hogy a Dzurinda-kormány a HZDS külső támogatásával maradjon hatalmon az őszi választásokig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×