eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Bosszút álltak a rokonok a komphajó áldozataiért

Rohamot indítottak a múlt héten elsüllyedt komp utasainak rokonai a szerencsétlenül járt hajót üzemeltető vállalat irodái ellen Egyiptomban. A feldühödött tömeg szétverte a cég szafagai irodájának bútorait és gyújtogatni kezdett.

Megrohamozták a múlt héten pénteken elsüllyedt egyiptomi komp utasainak rokonai a hajót üzemeltető esz-Szalaam Maritime vállalat szafagai irodáját. A feldühödött tömeg kiszórta a bútorokat az utcára, leszedte a vállalat cégérét az épület homlokzatáról és meggyújtotta azt. A rokonok felgyújtottak egy, a társaság egyik kompját ábrázoló képet is.

Elbarikádozták a kikötőt

Néhányan gúlába rakott és meggyújtott gumiabroncsokkal tették elérhetetlenné a Vörös-tengeri város kikötőjének megközelítését. A helyszínen hamarosan megjelentek a rohamrendőrök, akik könnygázzal igyekeztek helyreállítani a rendet.

Az esz-Szalaam cég tulajdona volt az a komphajó, amely Szaúd-Arábiából Egyiptomba tartva 1400 emberrel - zömmel Szaúd-Arábiában dolgozó egyiptomi vendégmunkásokkal - a fedélzetén péntek hajnalban elsüllyedt a Vörös-tengeren. Az eddigi adatok szerint alig több mint négyszázan élték túl a szerencsétlenséget.

A legénység a felelős?

Közben a túlélők és a biztonsági szolgálatok egyaránt a komp legénységét hibáztatják a katasztrófáért, mert későn kezdték meg a mentést. Vasárnap délig 468 életben maradt utast sikerült kimenteni a tengerből, és 195 halálos áldozatot emeltek ki. Annak az esélye, hogy az eltűnt 751 személyből további túlélőkre találnak a 19-20 fokos vízben, szakemberek szerint roppant csekély.

Hoszni Mubarak egyiptomi államfő az egyik kórházban nyilatkozva elrendelte, hogy minden egyes áldozat családja 5200 dollár kártérítést kapjon, míg az életben maradt utasoknak fejenként 2600 dollár fájdalomdíjat fizet a kormány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×