eur:
368.72
usd:
345.29
bux:
48472.91
2023. június 7. szerda Róbert

Felgyújtották a dán konzulátust Bejrútban

Bejrútban a tüntetők felgyújtották a dán kozulátust, Afganisztánban több ezren tüntettek a Mohamed-karikatúrák miatt. Tovább dagad a botrány.

Bejrútban több mint 10 ezren tüntettek az először egy dán lapban megjelent Mohamed-karikatúrák miatt. A tüntetők felgyújtották a dán konzulátus épületét, miután egy részüknek sikerült áttörnie a rohamrendőrség kordonján.

Huszonnyolc ember megsérült amikor a tüntetők összecsaptak a karhatalommal.


Afganisztán északi Faizábád városában a rendőrség a levegőbe lőtt a fékezhetetlennek tűnő mintegy ezer demonstráló szétoszlatására. A faizábádi tüntetők a helyi ENSZ-irodához és más segélyszervezetek hivatalához akartak vonulni, de a levegőbe leadott lövésekkel a rendőröknek sikerült ezt megakadályozniuk.

Az ország középső részén lévő Mihtarlamban mintegy háromezren vettek részt a karikatúrák miatti vasárnapi tüntetésen, elégettek egy dán zászlót, és követelték, hogy istenkáromlásért állítsák bíróság elé a gúnyrajzokat először közlő Jyllands-Posten dán lap szerkesztőit.

Washington és Bécs tiltakozik

A damaszkuszi kormányt tette felelőssé az Egyesült Államok azért, hogy az elsőként dán és norvég lapokban megjelent Mohamed-karikatúrák miatt feldühödött tüntetők százai felgyújtották a két európai ország szíriai nagykövetségét. Scott McClellan, A Fehér Ház szóvivője megbocsáthatatlannak nevezte, hogy a szíriai kormány annak ellenére nem tudta szavatolni diplomáciai külképviseletek biztonságát, hogy volt tudott a tervezett megmozdulásokról.

Elítélte az európai országok damaszkuszi nagykövetségei elleni támadásokat az Európai Unió soros elnökségét betöltő Ausztria is. Ursula Plassnik külügyminiszter Bécsben kiadott nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte az európaiakkal szembeni fenyegetéseket.

Nagykövetek a szőnyeg szélén
Szombaton a pakisztáni külügyminisztérium a Mohamed-karikatúrák ügyében berendelte kilenc európai ország, köztük Magyarország diplomáciai képviselőjét.

Az iszlámábádi külügyminisztérium szóvivője szerint azért döntöttek így, hogy erőteljesen tiltakozzanak az istenkáromlást megvalósító karikatúrák megjelentetése, illetve újraközlése miatt.

A behívott országok listája: Magyarország, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Hollandia, Norvégia és Csehország.

Irán fenyegetőzik

Közben Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök utasította kereskedelmi miniszterét, hogy vizsgálja meg a gazdasági kapcsolatok megszakításának lehetőségét Dániával és mindazon országokkal, ahol leközölték a Mohamed-prófétáról készült karikatúrákat.

Az Arab Liga országai kampányt indítanak

Az egyiptomi fővárosban tartott tanácskozás után az Arab Liga közölték: a tájékoztatási miniszterek által eldöntött imázsjavító kampányra több mint 20 millió dollárt különítenek el az arab országok.

<

Londonban is tüntettek (fotó: epa)

A miniszterek megegyeztek abban is, hogy az ENSZ-hez fordulnak a több európai újságban megjelent Mohamed-karikatúrák ügyében.

A gúnyrajzok miatt zavargások és tüntetések voltak több közel-keleti országban, Dániában pedig szigorították a biztonsági ellenőrzést annak a napilapnak a szerkesztőségénél, amely először tette közzé a karikatúrákat.

Vatikán: ne sértsék mások vallásos meggyőződését!

Állást foglalt az ügyben a Vatikán is. A pápai állam a vallásos meggyőződés tiszteletének fontosságára hívta fel a figyelmet a Mohamed prófétáról megjelent gúnyrajzokkal összefüggésben.

Joaquin Navarro-Valls szóvivő közleményében úgy fogalmaz: a véleménynyilvánítás szabadsága nem hatalmaz fel senkit arra, hogy sértse mások vallásos meggyőződését.


Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×