eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tűz okozta a komphajó katasztrófáját?

A túlélők szerint az indulás után másfél-két és fél órával tűz ütött ki a hajó belsejében, amely azonban ennek ellenére folytatta útját. Eltérnek a beszámolók abban, hogy hol törtek fel a lángok a Szalaam 98 nevű egyiptomi hajón. A túlélők számáról eltérő jelentések érkeznek, az egyiptomi rendőrség 435 emberről, a szállítási minisztérium 327 túlélőről tud.

Az egyiptomi esz-Szalaam Maritime Transport hajózási társaság Szalaam 98 nevű kompja pénteken süllyedt el a Vörös tengeren. Egyelőre nem lehet pontosan tudni, hány túlélőt találtak, de valószínűnek tűnik, hogy a hajó mintegy 1400 főnyi utasának és személyzetének zöme a tengerbe veszett.

Szafaga egyiptomi kikötőváros rendőrsége szerint a mentőcsónakok 435 túlélőt emeltek ki, ugyanakkor az egyiptomi szállítási minisztérium szóvivője ugyanakkor 327 túlélőről számolt be. A tengerből kiemelt halottak száma az eddigi jelentések szerint 185.

A túlélők elmondása szerint az indulás után másfél-két és fél órával tűz ütött ki a hajó belsejében, amely ennek ellenére folytatta útját. Egyes beszámolók szerint a tűz egy raktárban, mások szerint a gépházban keletkezett. A túlélők szerint a hajó személyzete közölte velük, hogy már oltják a tüzet.

A hajó még körülbelül két óra hosszat haladt tovább, mindinkább az oldalára dőlt, majd hirtelen, öt perc leforgása alatt elsüllyedt.

Mohamed Junesz Manszur Lotfi Manszo egyiptomi szállítási miniszter közölte, hogy vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy van-e kapcsolat a hajón kiütött tűz és a később bekövetkezett katasztrófa között.

Egyelőre nem tudni, hogy miért nem érkeztek mentőjelzések a hajóról a parti őrséghez.

Az egyiptomi esz-Szalaam Maritime Transport hajózási társaság Szalaam 98 nevű kompja, főleg egyiptomi vendégmunkásokkal a fedélzetén, a Vörös-tenger partján fekvő szaúd-arábiai Dubából indult csütörtökön este.

A hajónak péntekre virradóra kellett volna megérkeznie a Kairótól 600 kilométerre délkeletre fekvő Szafaga egyiptomi kikötőbe, azonban éjfél és hajnali két óra között, alig 90 kilométerre Dubától elsüllyedt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×