eur:
394.09
usd:
365.69
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Súlyos harcok Afganisztánban

Eddig 36 halálos áldozatot követelt a tálib lázadók és a rendőrök és katonák összecsapása Afganisztánban. A lázadók több kormányhivatalt is megtámadtak, Kandahárban pedig pokolgépet robbantottak. Az amerikai erők hajnalban feltételezett tálib állásokat bombáztak, az összecsapásokban több civil is életét vesztette.

Afgán kormánytisztviselők szerint több mint 200 lázadó harcolt 250 rendőrrel és afgán katonával, valamint az amerikai erőkkel szemben. Amerikai harci repülőgépek feltételezett tálib állásokat bombáztak szombat hajnalban, nyolc lázadót megölve - közölte Hilmend tartomány rendőrfőnöke.

Ezzel párhuzamosan lázadó fegyveresek támadást intéztek egy kormányhivatal ellen, megölték a járási vezetőt és megsebesítettek négy rendőrt.

Néhány órával később a lázadók az egyik szomszédos járásban is megtámadták a kormányhivatalt. A kétórás tűzharcban egy rendőr és három feltételezett tálib felkelő életét vesztette.

A tálib rendszert négy éve döntötték meg, a lázadók azóta fegyveres harcot folytatnak az amerikaiak által támogatott központi kormány ellen. A harcoknak tavaly több mint 1600-an estek áldozatul, ami 2001 óta a legmagasabb szám.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×