eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Vízummentességet sürget az Európai Unió

Vízummenteséget sürget polgárainak az Európai Unió Ausztráliánál, az USA-nál és Kanadánál. Az EU soros elnöksége nevében Ausztria tett közzé erről nyilatkozatot Bécsben, az uniós bel- és igazságügy-miniszterek tanácskozása alkalmából.

Franco Frattini, az EU igazságügyi biztosa hangsúlyozta: nem azt kezdeményezik, hogy az unió vezessen be vízumkényszert az amerikaiaknak, ausztráloknak és kanadaiaknak. Könnyen előfordulhat azonban, hogy ez megtörténik, ha ez év júliusáig nem történik haladás a tárgyalásokon.

Az amerikai, ausztrál és kanadai állampolgárok vízummentesen utazhatnak az Európai Unióba, miközben ezeknek az országoknak a kormányai egyes uniós tagállamok polgáraitól - így Magyarországtól és Szlovénia kivételével a többi 2004-ben csatlakozott államtól, valamint Görögországtól - megkövetelik a vízumot a beutazáshoz.

Uniós tisztviselők szerint a vízumokkal kapcsolatos eljárásrendnek a teljes kölcsönösségen kell alapulnia.

A biztos közölte, hogy kétoldalú vízum-megállapodás keretében Costa Rica, Nicaragua, Panama és Venezuela, hamarosan pedig Brazília tekint el a vízumkötelezettségtől az uniós állampolgárok tekintetében. Brunei, Malajzia, Szingapúr és Uruguay rövid időn belül hasonlóképpen dönt az EU-s polgárok beutazásáról.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×