INFORÁDIÓ
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén

Még idén lesz pénz a határon túliaknak

Infostart

Több helyen jelentősen felgyorsult a határainkon túli magyarok számára megítélt támogatások átutalása. A Vajdaságban és Romániában jelentős tételek húzódhatnak át a jövő év elejére, Szlovákiában a várt támogatások nagy része megérkezett.

Felgyorsult a vajdasági magyaroknak járó anyaországi támogatások átutalása, de jelentős tételeket csak jövőre tudnak kifizetni – közölte az InfoRádióval a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, a Szülőföld Alap délvidéki képviselője. Dudás Károly elmondta: a magyar kormány ígérete szerint az érintett 25 ezer vajdasági magyar iskolába járó fiatal az év végéig megkapja a támogatást.

A képviselő hozzátette: a többi alapítvány, köztük az Illyés Közalapítvány támogatásai is késnek; az érintett művelődési és oktatási szervezetek jelentős összegekhez valószínűleg csak a jövő évben juthatnak hozzá.

A felvidéki magyaroknak szánt magyar költségvetési támogatások nagy része már megérkezett - mondta az InfoRádiónak Pék László, a Pázmány Péter Alapítvány elnöke. Szlovákiában az oktatási-nevelési támogatások a Pázmány Péter Alapítványon keresztül jutnak el az iskolák szülői szövetségeihez; ezeket már idén áprilisban átutalta a kormány, és októberben az elszámolások is megtörténtek.

Romániában az érintett magyar családok legkésőbb január elején hozzájutnak az idei oktatási-nevelési támogatásokhoz – közölte az RMDSZ képviselője. Kelemen Hunor hozzátette: a többi magyar állami támogatás átutalásánál nagyobb csúszások is előfordulhatnak.

A képviselő közölte: a Szülőföld Alap által megítélt összegek kifizetése is átcsúszhat januárra. Kelemen Hunor azt mondta: az viszont egészen biztos, hogy az Illyés Közalapítványtól illetve a minisztériumoktól pénzt remélők csak a jövő évben kaphatják meg az összesen 1-2 milliárd Forint értékű, ezidáig zárolt támogatásokat.

Kapcsolódó hang

Szlovákiai támogatások
 
Vajdasági támogatások
 
Erdélyi támogatások
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018