eur:
400.17
usd:
368.36
bux:
74228.2
2024. október 21. hétfő Orsolya
An old teacher leaning on the concrete wall.
Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

Mellbevágó számok mutatják, hogy miért kellene takarékoskodni nyugdíjas éveinkre

Elgondolkodtató jelentést tette közzé a UBS (ez egy sávjci pénzügyi szolgáltató) a napokban, ebben azt nézték meg, hogy szükség van-e extra megtakarításra is ahhoz, hogy nyugdíjas korában ne nélkülözzön.

A UBS International Pension Gap Index 25 ország kötelező munkáltatói nyugdíjprogramját (ilyen Magyarországon jelllemzően nincs) elemzi, mégpedig olyan szempontból, hogy egy fiktív, 50 éves, medián jövedelmű, nagyvárosban élő női alkalmazottnak (Jane) elegendő-e ezekben a rendszerekben megtakarítania a nyugdíjas évekre, illetve mekkora plusz összeget kellene félretennie annak érdekében, hogy a nyugdíjaskori várható bevételeit és kiadásait összhangba tudja hozni.

A jelentésben elemzett legtöbb városban a plusz megtakarítások elengedhetetlennek bizonyultak a kívánt nyugdíjas életstílus fenntartásához - írja a portfolio.hu.

Ezenkívül az egyes nyugdíjprogramokra jellemző bizonytalanság elővigyázatossági megtakarításokat is szükségessé tesz.

A UBS által elemzett 25 rendszer többségében "Jane"-nek egyéni megtakarításra is szüksége van, mivel

a kötelező nyugdíjprogramok alap- vagy kiegészítő nyugdíja nem fedezi a megszokott életmódját.

MIndössze négy közismert városban nincs szükség további takarékoskodásra, köztük van Barcelona, Milánó, Amszterdam és Mexikóváros, Tokióban azonban majd a dupláját el kell tenni az amúgy megszokott nyugdíjprogramokon felül.

Az elemzésben kitértek a készpénz vagy bankszámla megtakarításokra is. Ha "Jane" Svájcban élne, és befektetés helyett készpénzben tartaná megtakarításait, akkor a bevételéből további 10 százalékpontot kellene megtakarítania, hogy elérje pénzügyi céljait.

A becslések azt mutatják, hogy a svájci "Jane" helyzetében a befektetések tízből kilencszer jobban teljesítenek, mint a készpénzjellegű eszközök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy változás jön a rezsicsökkentésben, több százezer háztartást érint majd

Nagy változás jön a rezsicsökkentésben, több százezer háztartást érint majd

November közepén egy új lakossági villamosenergia tarifatípust hoz létre az Energiahivatal, és ez a kulcsfontosságú döntés kinyitja majd az ajtót a merev lakossági rezsicsökkentési rendszer átalakítása előtt – derült ki a Portfolio minapi Energy Investment Forum konferenciáján. Ez azért lesz jelentős lépés, mert a most bruttó 36 forint körüli rezsivédett áramárból a legnagyobb tételnek, a 23,4 forint körüli rendszerhasználati díjaknak a megváltoztatását teszi lehetővé, ami várhatóan 2026-tól akár húsba vágó pénzügyi következményekkel is járhat több százezer háztartás számára. A fő cél ezeknek a díjaknak a mozgatásával az, hogy rávegyék az érintett kört az együttműködésre, azaz arra, hogy minél inkább napközben fogyasszanak villamosenergiát, amikor az egyébként is bőségesen és viszonylag olcsón áll rendelkezésre a naperőművek túltermelése miatt. Az ösztönzés további fontos eszköze lehet majd az, hogy a most 5 forintos energiadíj, azaz az elektron ára, is nagyot változhat napon belül akár 15 percenként, a piaci viszonyok függvényében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×