eur:
401.21
usd:
368.49
bux:
74805.36
2024. október 16. szerda Gál
Nyitókép: Pixabay

Sebezhetőbb a világ: nagyon veszélyes korszakba lépünk

A jelenlegi geopolitikai konfliktusok rávilágítanak a világ energiarendszerének sebezhetőségére, sürgősen szükség van a tisztább és biztonságosabb technológiákra való átállás felgyorsítására - olvasható a Nemzetközi Energiaügynökség szerdán közzétett éves jelentésében. A világ az elektromos energia új korszakának küszöbén áll.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) éves jelentése szerint a világ az elektromos energia új korszakának küszöbén áll. A fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet várhatóan az évtized végére tetőzik, ami lehetőséget teremt a zöld energiába történő fokozott beruházásokra.

Az IEA ugyanakkor felhívja a figyelmet a geopolitikai feszültségekből eredő fokozott bizonytalanságokra is - írja Reuters alapján a Portfolio.

Az IEA ügyvezető igazgatója, Fatih Birol a jelentéssel kapcsolatban kiemelte: Az évtized második felében a geopolitikai feszültségek alakulásától függően bőségesebb - vagy akár többlet - kőolaj- és földgázellátás kilátása egy egészen más energiavilágba helyezne minket.

A fosszilis tüzelőanyagok esetleges többletkészlete alacsonyabb árakhoz vezethet, ami lehetővé tenné az országok számára, hogy több erőforrást fordítsanak a tiszta energiára. Ez a folyamat a világot a "villamos energia korszakába" vezetné Birol szerint.

Az IEA jelentése rámutat, hogy tavaly világszerte rekordmennyiségű tiszta energiatermelő kapacitást kapcsoltak be, beleértve több mint 560 gigawatt (GW) megújuló energiakapacitást.

A tiszta energiába történő beruházások 2024-ben várhatóan elérik a 2 ezer milliárd dollárt, ami közel kétszerese a fosszilis tüzelőanyagokba fektetett összegnek.

A jelenlegi kormányzati politikákon alapuló forgatókönyv szerint a globális olajkereslet 2030 előtt éri el csúcspontját, alig kevesebb mint napi 102 millió hordóval. Ez a szám 2035-re várhatóan visszaesik a 2023-as szintre, napi 99 millió hordóra, főként a közlekedési ágazat alacsonyabb kereslete miatt, az elektromos járművek terjedésének köszönhetően.

Az IEA előrejelzése szerint az olajárak a 2023-as 82 dollár/hordóról 2050-re 75 dollár/hordóra csökkenhetnek. Ha azonban a kormányzati intézkedések összhangba kerülnének azzal a céllal, hogy az energiaágazat kibocsátását 2050-re nettó nullára csökkentsék, az olajár akár 25 dollár/hordóra is zuhanhat.

Az IEA hangsúlyozza, hogy a jelenlegi geopolitikai konfliktusok rávilágítanak az energiarendszer sebezhetőségére, vagyis sürgősen szükség van a tisztább és biztonságosabb technológiákra való átállás felgyorsítására.

Címlapról ajánljuk
Robert Fico szerint hamarosan véget érhet az ukrajnai háború
Tudósítónktól

Robert Fico szerint hamarosan véget érhet az ukrajnai háború

A szlovák kormányfő úgy véli, közeledik az ukrajnai háború vége. Szerinte elmozdulás várható, és várja, mit mond ezzel kapcsolatban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Tanács brüsszeli ülésén. „El kell felejteni azt a lehetőséget, hogy az oroszok kivonulnak a Krímről, vagy Donyeck és Luhanszk térségéből” – jegyezte meg a miniszterelnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×