eur:
400.3
usd:
366.82
bux:
74228.4
2024. október 15. kedd Teréz
napelem
Nyitókép: Pixabay

Nagy mérföldkő közelében a hazai naperőműves piac

A beérkezett záró kifizetési kérelmek alapján közel ezer családnál már üzemelnek a kormány támogatásával telepített modern napelemes rendszerek - jelentette be keddi közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM). A háztartási méretű naperőművek száma 2021 végéhez képest bőven megduplázódott.

A műszakilag készre jelentett, hálózatba kapcsolt kiserőművekre 1,3 milliárd forintot igényeltek eddig, a végelszámolások alapján elutalt támogatások összege meghaladja a 100 millió forintot. A népszerű Napenergia plusz program keretösszegét nyáron emelte meg a kormány, a pályázó családokból így az induláskor becsült 15 ezerrel szemben mostanra több mint 20 ezer tudhatja nyertesnek magát.

A minisztérium hangsúlyozta: a jövő a zöldenergiáé. Magyarország élenjáró szerepre törekszik a termelésében és a tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépjárművekben is. A napenergia hazai aránya az áramtermelésben tavaly a világon a harmadik, Európában pedig a második legmagasabb volt. Az időjárásfüggő megújulók hatékonyabb, rugalmasabb hasznosításában a legfontosabb eszköz az energiatárolás elterjesztése.

Emlékeztetnek: a februárban elstartolt Napenergia Plusz Program ingatlanonként 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kínált napelemek és energiatároló egyidejű beszerzéséhez. Az élénk érdeklődésre tekintettel az Energiaügyi Minisztérium a nyáron 30 milliárd forinttal, 105,8 milliárd forintra emelte meg a program keretösszegét.

A pályázati folyamatban a napelem és energiatároló rendszer leszállítása, felszerelése és kivitelezői készre jelentése után nyújtható be részelszámolás. A záró kifizetési kérelemhez a mérőóra cseréjét is el kell végeznie az elosztónak. A végelszámolásig elért projektek tehát már minden szempontból üzemképesek. A támogatott családok a saját célú termelés mellett későbbi, helyi felhasználásra el is tárolhatják a zöldenergiát. Áramszámlájuk csökkentése mellett így az energiaszektor környezetterhelésének mérsékléséhez, az önellátási képességek erősítéséhez is hozzájárulnak - írták.

A kormány a Napenergia plusz programban mostanáig több mint 20 300 családtól vállalta át költségeik kétharmadát, összesen 83,5 milliárd forint értékben. Az előlegkérelmeken és részelszámolásokon alapuló utalásokkal együtt már több mint 3300 projektre fizettek ki összesen 8,6 milliárd forintot. A megemelt keretösszegből az átlagosan 4,1 millió forintos támogatási igénnyel számolva több mint 25 ezer háztartás fejlesztéseinek elősegítésére futhatja majd.

A legfrissebb adatok szerint több mint 283 ezer háztartási méretű naperőmű üzemel Magyarországon, számuk 2021 végéhez képest bőven megduplázódott. A stratégiai előrejelzések a következő évtized elejére számoltak 6000 megawattnyi napelemes kapacitás kiépülésével Magyarországon. Az ipari termelőkkel együtt idén október elejére ennél ötödével több, 7218 megawatt beépített teljesítménnyel bírtak a hazai naperőművek. A magyarországi napenergia kapacitások 55 százaléka 2022 óta létesült. A Napenergia plusz program jóvoltából a háztartási méretű kiserőművek darabszáma belátható időn belül eléri a 300 ezret - sorolta az EM.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

Hogyan lehet lassítani az öregedés folyamatát? Hogyan lehet meghekkelni a biológiai óránk járását? Milyen életmód, gyógyszer, hatóanyag segíti ezeket a folyamatokat? Amíg ezt genetikai úton nem lehet megtenni, milyen egyéni megoldások vannak? Mivel élhet a hétköznapi ember és milyen dimenzióban járnak ezen a téren a milliárdosok? Látványos kísérletek, tudományos információk és gyakorlati tudnivalók keretében mutatták be a legújabb longevity trendeket a Medipredict konferenciáján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×