eur:
396.17
usd:
354.71
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Pexels.com

Felmerült egy komoly probléma, több mint egymillió autót hívnak vissza

A menetstabilizáló rendszerrel van a gond.

A Fiat Chrysler Automobiles (FCA) nemrég jelentette be az idei év egyik legnagyobb volumenű visszahívását, amely 1 227 808 darab Ram 1500-as pickupot érint. A szoftverhiba a stabilitásvezérlő rendszer kikapcsolását okozhatja, ami sérti az USA-ban fenálló szövetségi törvényeket. A visszahívási dokumentumok nem tesznek említést rendszerhibából adódó balesetekről, vagy sérülésekről, ami jó hírként szolgálhat – számolt be az autoszektor.hu.

Mint olvasható, a fennálló probléma csak a jelen generációs Ram 1500-asokat érinti – amelyeket 2019-től 2024-ig gyártottak le. Maga a hiba a blokkolásgátló rendszerrel volt kapcsolatos. A dokumentumokban a „vezérmodul szoftverének hibájaként” referálnak a problémára, amely váratlanul letilthatja a stabilitás-szabályozást. Ha ez megtörténik, a vezetőknek többféle hibakód is felvillanhat a műszerfalon – többek között a blokkolásgátló, az adaptív sebességtartó, vagy az ütközésjelző is.

A stabilitás elvesztése egy nagyméretű pickup esetében – méghozzá kanyarodás, vagy extrém terepen történő vezetés közben – igazán kellemetlen helyzeteket tud okozni a jármű sofőrjének – jegyzi meg az autós szakportál, hozzátéve: viszont maga a javítás rendkívül egyszerű. A Ram-kereskedések egy új szoftvert telepítenek majd a blokkolásgátló vezérmodulhoz, hogy lefrissítsék a rendszert, mellyel elméletileg kiküszöbölik majd a stabilitás-szabályozás hirtelen letiltását. A kereskedőket szeptember 12-étől kezdték el értesíteni a visszahívandó autókról, az tulajdonosok értesítése pedig október 3-án kezdődik.

2024-ben ez már egyébként a 44. visszahívás, amit az FCA lefolytat, viszont továbbra is a Ford vezeti ezt a listát az autógyártók között – 46 visszahívási kérelemmel. A visszahívott járművek számát tekintve viszont nagyjából holtverseny alakult ki a két gyártó között, mivel az FCA eddig 3 897 071 járművet hívott vissza, a Ford pedig 3 964 484-at. A magas számok ellenére a Tesla még az előbb említett két márkát is túlszárnyalja a visszahívott modellek tekintetében, 4 411 725-tel... Elon Musk cége idén „mindössze” 10 visszahívást intézett a vásárlói felé, viszont kettő is meghaladta az 1 millió járművet, amire nem lehet túl büszke a Marsra tartó milliárdos.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×