eur:
392.59
usd:
354.17
bux:
73002.66
2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna
Felvágatlan orosz ezerrubeles bankjegyek az orosz Goznak Részvénytársaság moszkvai pénzjegynyomdájában 2019. július 11-én. A vállalat évente mintegy 11 tonnányi különleges minőségű értékpapírt, 7 milliárd bankjegyet, 3,5 milliárd érmét, 40 millió útlevelet és 30–45 millió postai bélyeget állít elő.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Mélyponton az orosz munkanélküliség

Lassult a kiskereskedelmi forgalom, gyorsult az ipari termelés növekedése

Oroszországban ötödik hónapja lassult a kiskereskedelmi forgalom éves növekedése júliusban, miközben az ipari termelés bővülése gyorsult, a munkanélküliség pedig történelmi mélyponton stagnált.

Az orosz statisztikai hivatal honlapjára fölkerült adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedése 6,1 százalékra csökkent júliusban a júniusi 6,3 százalékot követően. Az elemzői várakozások átlagában jelentősebben lassuló, 5,4 százalékos növekedés szerepelt júliusra.

A kiskereskedelmi forgalom növekedése májusban 7,5 százalék, áprilisban 8,3 százalék, márciusban 11,1 százalék, februárban 12,3 százalék, januárban pedig 9,1 százalék volt éves összevetésben.

Az idei első hét hónapban 8,4 százalékkal nőtt az orosz kiskereskedelmi forgalom a tavalyi azonos időszakkal egybevetve.

Júliusban éves összevetésben 5,9 százalékkal nőtt az élelmiszerek, beleértve az italok és dohánytermékek kiskereskedelmi forgalma, szemben a júniusi 5,3 százalékkal. A nem élelmiszerek forgalomnövekedése 6,2 százalékra lassult a júniusi éves 7,3 százalékról.

Szakértők szerint 6,1 százalékkal, kormányzati előrejelzések szerint pedig 7,7 százalékkal nő az idei év egészében a kiskereskedelmi forgalom Oroszországban tavalyhoz képest, amikor 6,4 százalékkal bővült.

Ugyancsak a statisztikai hivatal közölte, hogy az ipari termelés éves növekedése 3,3 százalékra gyorsult júliusban a júniusi 2,7 százalékról. Elemzők 2,2 százalékos növekedésre számítottak júliusra. A legnagyobb mértékben a feldolgozóipari termelés nőtt, 6,6 százalékkal a júniusi 5,7 százalékot követően.

A július végéig tartó idei hét hónapban az orosz ipari termelés 4,8 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Felülvizsgált adat szerint az orosz ipari termelés tavaly nem 3,5 százalékkal, hanem 4,1 százalékkal nőtt az előző évi 0,7 százalékos bővülést követően.

A statisztikai hivatal azt is közölte, hogy júliusban történelmi mélyponton, 2,4 százalékon stagnált a munkanélküliség. Tavaly júliusban a ráta 3 százalék volt. Az idén júliusban a munkanélküliek száma 1 millió 865 ezer volt, 5 ezerrel több a júniusinál.

Címlapról ajánljuk
Új nemzetbiztonsági stratégiát fogadott el az osztrák kormány -  Gyökeresen  megváltozott  Oroszország megítélése
NATO-tagság a láthatáron?

Új nemzetbiztonsági stratégiát fogadott el az osztrák kormány - Gyökeresen megváltozott Oroszország megítélése

Alig egy hónappal a szeptember végi parlamenti választások előtt régi adósságát törlesztette a Karl Nehammer kancellár vezette, a konzervatív Osztrák Néppártból (ÖVP) és a Zöld Pártból álló koalíciós kormány. Az ORF közszolgálati médium beszámolója szerint a kabinet elfogadta a több mint ötven oldalas új nemzetbiztonsági stratégia tervezetét, amelyet haladéktalanul a parlament elé terjesztenek. Az új stratégia középpontjában az ukrajnai orosz háború következményeivel való szembenézés és ettől elválaszthatatlanul semleges országként a NATO-val való együttműködés erősítése szerepel.

Kiderült, mi okozhatta a kisiklást a Keleti pályaudvarnál

A vasárnap este Kolozsvár felől érkező Claudiapolis InterCity kisiklása számos vasútvonal közlekedését borította fel, a Keleti pályaudvaron megszűnt a forgalom több mint egy napra. A vizsgálat kiderítette, hogy egy viszonylag aprónak tűnő hiba okozta a fennforgást.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 29. 11:52
×
×
×
×