eur:
393.08
usd:
354.32
bux:
73081.19
2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna
Nyitókép: pexels

A turizmusnál nincs semmi probléma

KSH: a vendégéjszakák száma 2,0, a vendégeké 4,1 százalékkal nőtt júliusban az egy évvel korábbihoz képest.

2024 júliusában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 2,4 millió vendég 6,6 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 4,1, a vendégéjszakáké 2,0 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,3 százalékkal mérséklődött, a külföldivendég-éjszakáké 5,4 százalékkal nőtt.

Júliusban a vendégéjszakák 62 százaléka a kereskedelmi szálláshelyekhez kötődött, ahol a forgalom 1,6 százalékkal meghaladta az előző évit. A magán- és egyéb szálláshelyeken 2,7 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 0,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,3 százalékkal alacsonyabb volt az előző év azonos havinál. Az 1,3 millió belföldi vendég csaknem 3,9 millió vendégéjszakát töltött el a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 842 ezer vendéget és 2,3 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 60 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 5,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 1,4 százalékkal elmaradt a 2023 júliusitól.

A belföldivendég-éjszakák száma Szegeden és térségében nőtt a legnagyobb mértékben (11 százalékkal), illetve a Győr-Pannonhalma turisztikai térségben csökkent a leginkább (10 százalékkal) az előző év azonos időszakához képest. Budapesten 9,3 százalékkal több, a Balatonnál 0,4 százalékkal kevesebb volt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.

A külföldi vendégek száma 11, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 5,4 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 1,0 millió külföldi vendég 2,8 millió vendégéjszakát töltött el, közülük 703 ezer vendéget és 1,8 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 69 százaléka szállodákhoz kötődött, ahol a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 9,6 százalékkal nőtt 2023 júliusához mérten.

A külföldivendég-éjszakák száma a legerőteljesebben Debrecenben és térségében emelkedett (11 százalékkal), leginkább pedig a Budapest környéki turisztikai térségben esett vissza (15 százalékkal) az előző év azonos időszakához viszonyítva. Budapesten 8,6, a Balatonnál 6,3 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.

A KSH jelentése kitért arra is, hogy 36 685 turisztikai szálláshely, ezen belül 2997 kereskedelmi, illetve 33 688 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket júliusban.

A kereskedelmi szálláshelyek közül 1011 szálloda és 1178 panzió volt nyitva július egy részében vagy egészében.

A turisztikai szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 134 milliárd forint volt, folyó áron 12 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 3,0 százalékkal többet, 7,5 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva - közölte a KSH.

Január-júliusban a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos időszakához képest 6,0 százalékkal több, összesen 24,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 1,9, a külföldiek 11 százalékkal több (12,4 millió, illetve 12,1 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Elrántották az eurót, a forint is bemozdult

Elrántották az eurót, a forint is bemozdult

Enyhe erősödéssel kezdte a forint a reggelt a két vezető devizával szemben, kitarthat a lendület egész nap, de kicsi az esély, hogy erősödéssel zárja az augusztust a hazai valuta. Már délelőtt felzavarta a piacokat a német tartományi inflációs adat, míg délután az országos statisztika is izgalmas lehet. Ráadásul ekkor tudjuk meg, hogy valójában milyen állapotban van az amerikai GDP is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 29. 11:52
×
×
×
×