eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 25. vasárnap Lajos, Patrícia
Nyitókép: Unsplash

Szakértő: a jegybankok kereslete is felhajtja az arany árát

Ismét történelmi csúcsra futott az arany ára, bár ez a forint erősödése miatt Magyarországon még nem számít történelmi árnak.

Megállíthatatlanul emelkedik az arany ára, kedden megszületett az abszolút történelmi rekord, egy uncia 2531 dollár volt (december végén 2050 volt, májusban pedig újabb csúcsot regisztráltak 2450-en). Forintban csak azért nem számított rekordnak a 28 800-as grammonkénti ár, mert májusban az árfolyam különbözősége miatt volt már ennél nagyobb érték - mondta Korányi G. Tamás az InfoRádióban.

A tőzsdei elemző szerint az aranypiacon most a szeptemberi amerikai kamatcsökkenés a meghatározó, az arany ugyanis olyan eszköz, aminek nincs kamata. Vagyis amennyiben az alternatív eszközök hozama csökken, akkor jobb a nemesfémet megvenni, főleg a bizonytalan nemzetközi helyzetek idején, amikor a jegybankok részéről is látszik a kereslet, tartalék eszközként felértékelődik a szerepe.

Hozzátette, hogy

az aranybányászat volumene közben nem csökkent, tavaly 3650 tonna aranyat bányásztak, még többet is, mint az előző évben,

ráadásul az újrafelhasználás - részben az ipari aranyak újrafelhasználása - tavaly 7 százalékkal nőtt, és idén is erőteljes növekedés várható.

"A májusi rekordárnál az indiai házasodási szezon is közrejátszott, de ennek már vége, aki akarta, ott már megvette az idei esküvőjére az aranygyűrűjét. Inkább arról van szó, hogy a jegybankok nehéz helyzetben vannak, miben tartsák a nemzetközi tartalékaikat" - tette hozzá az elemző. Hagyományosan amerikai kincstárjegyben, dollárban tartják. Euró is lehetne, a magyar jegybank abban tartja, de persze egy eurózónás ország ezt nem teheti meg, hiszen az nem nemzetközi tartalék lenne. Ráadásul az orosz jegybank tartalékainak háború miatti lefoglalása néhány távolabbi ország bankját gondolkodóba ejtette. Elsősorban Kínára kell itt gondolni Korányi G. Tamás szerint, aki rámutatott: tartalékainak több mint 90 százaléka korábban dollárban volt, de most csökkenti ezt a mértéket más, jelesül az arany javára. Ezek a masszív vásárlások hajtják fel az aranyárat.

Korányi G. Tamás magát ebben konzervatívnak tartja, véleménye szerint egy magánembernek a tartalékai tíz százalékát lehet érdemes a nemesfémbe fektetni, és ő ilyenkor a fizikai aranyra szavaz.

"A nemzetközi aranyérmék, a 10 grammos, egyunciás aranytömbök stabilan eladhatók, hiszen ha sértetlen, akkor a világon mindenki tudja, hogy mennyi annak az értéke" - fejtette ki. Hozzátette, hogy olyan költségekkel is kell számolni, mint például a széfbérlés. Abban azonban biztos, hogy aki bizalmatlan a világpolitika történései iránt, az inkább a fizikai aranyra fog szavazni a papíralapúval (arany certifikát) szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 24. 16:45
2024. augusztus 24. 14:00
×
×
×
×