eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A drónnal készült képen kombájnok aratják a búzát Debrecen határában 2024. június 20-án. Országszerte elkezdődött az aratás, idén szokatlanul korán és már a következő héten véget is érhet, ha az időjárás engedi. A mostani szárazság kedvez a munkálatoknak, a kora nyári esőzések jót tettek a kapásnövényeknek.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Az eső lelassította az aratást, de jó lesz az idei termés

A várakozások szerint a magyar gazdák idén körülbelül ötmillió tonna őszi búzát takarítanak be, ami több mint a duplája a hazai szükségletnek, így exportra is lesz lehetőség – mondta az InfoRádióban Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. A repcének viszont nem kedvezett az őszi és a téli időjárás, így a vártnál alacsonyabb lesz az átlagtermés.

Hamarabb kezdődött idén az aratás, de az elmúlt időszak viharai és jelentősebb esőzései lelassították a munkákat, így június végére a magyar gazdák egy része nem tudott végezni a betakarítással, a gabona minősége azonban kiváló.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az InfoRádióban elmondta: előzetesen arra számítottak, hogy június végére, Péter, Pál napjára befejeződnek az aratási munkálatok, az időjárás azonban közbeszólt. A betakarítás egy kicsit elhúzódott, de Petőházi Tamás tájékoztatása szerint július elsejére learatták a gazdák az őszi árpát összesen mintegy 259 ezer hektárnyi területen, az idei termésátlag pedig 5,7 tonna/hektár lett.

Az őszi búza esetében jelenleg az elvégzendő munkák felénél tartanak, de a következő napokban felgyorsulhat az aratás. A várakozások alapján a termésátlag az árpáéhoz hasonló lesz, ami a GOSZ elnöke szerint egyáltalán nem szokványos. Úgy véli,

búzából nagyjából ötmillió tonnányi mennyiséget takarítanak be idén, ami több mint a duplája a hazai szükségletnek.

Ez tehát azt jelenti, hogy a magyar mezőgazdaság export árualappal is rendelkezhet őszi búzából.

Ugyancsak nagy területen termelt hazai növény az őszi káposztarepce, amelynek betakarításával a vége felé közelednek a termelők, becslések szerint 2,7 tonna/hektár lehet az idei átlagtermés. Petőházi Tamás közölte: az őszi és a téli időjárás nem kedvezett a repcének, ami megmutatkozik az eredményekben is, ennél jobb termésre számítottak.

Az elmúlt időszak csapadékosabb időjárása okozott némi problémát az aratási ütemezésben, sok gazda néhány nappal később végzett a munkálatokkal, mint szeretett volna. Beltartalmi gondokat azonban nem eredményezett a vihar és a nagy eső, a GOSZ elnöke szerint a gabonafélék minősége nagyon jó, mivel nem több napon át és nem folyamatosan esett csapadék.

„Az áprilisi esőzések következtében nagyon szép, egészséges búzaszemeket arathatunk le, aminek kifejezetten örülünk” – fogalmazott Petőházi Tamás.

(A nyitóképen: kombájnok aratják a búzát Debrecen határában 2024. június 20-án. Idén országszerte szokatlanul korán elkezdődött az aratás. A mostani szárazság kedvez a munkálatoknak, a kora nyári esőzések pedig jót tettek a kapásnövényeknek.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×