eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Dynamit Nobel Defence RGW 110 páncéltörő gránátvető. Forrás: DND
Nyitókép: Forrás: DND

A világ egyik legjobb páncéltörő fegyverét gyártják majd Vecsésen

A német Dynamit Nobel Defence hadiipari cég magyarországi leányvállalata gyárat épít a Budapest közeli településen.

A Dynamit Nobel Defence (DND) Hungary Zrt. új vecsési üzemének alapkőletételén a Honvédelmi Minisztérium (HM) védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára egyebek közt azt hangoztatta, hogy a jelenleg is zajló orosz-ukrán háború egyik fontos tapasztalata a páncélvédelem és a páncéltörő eszközrendszerek szembenállása. Ez a védelmi fejlesztések irányát is egyértelműen meghatározza, s ennek egyik legkorszerűbb eszköze világszerte az RGW 110 páncéltörő gránátvető - tette hozzá.

Az RGW 110 egy vállról indítható páncéltörő rakéta, amelynek tandem robbanófeje több mint 1000 milliméternyi homogén acélpáncélzatot képes átütni a reaktív páncélzat hatástalanítása után. A fegyver egyszer használatos:

a vetőcső eldobható, az optikai irányzék, valamint az indítómarkolat ismét felhasználható.

Az új üzemben az RGW 110 páncéltörő fegyver legfontosabb elemét, a vetőcsövet fogja gyártani. Kutnyánszky Zsolt hangsúlyozta, hogy a magyar hadiipar fejlesztésében Németország, különösen a Dynamit Nobel Defence vállalat kiemelt partner. A DND és az állami tulajdonú N7 Holding Zrt. vegyesvállalata - a DND Hungary Zrt. - zöldmezős beruházásként különböző gyártó és kiszolgáló létesítmények épít több ezer négyzetméteren. A projekt második és harmadik szakaszában a magyar kutatás-fejlesztést és az innovációs képességet alakítják ki, valamint a komplex fegyverrendszerek gyártási feltételeit teremtik meg - közölte az államtitkár.

Jelezte, hogy az együttműködés erősítése érdekében a HM Védelmi Innovációs Kutatóintézete és a DND Hungary Zrt. szándéknyilatkozatot írt alá magyarországi kutatás-fejlesztési tevékenységről, kaposvári helyszínnel. Ez lesz az első olyan kutató-fejlesztő központ, amit a DND vállalat Németországon kívül hoz létre.

A mintegy 40 főt foglalkoztató vecsési üzemében várhatóan 2025 negyedik negyedévében elindul a vetőcsövek sorozatgyártása.

Michael Humbek, a DND vezérigazgatója a két ország hadiiparának együttműködésében mérföldkőnek nevezte az új gyárat. Azt mondta, az RGW 110 az egyik legjelentősebb páncéltörő fegyver a világon, a vetőcső pedig a "szíve-lelke" az eszköznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×