eur:
396.66
usd:
370.52
bux:
71492.81
2024. június 27. csütörtök László
A Magyar Posta Zrt. Fóti Logisztikai Központjában kialakított, Magyarországon egyedülálló, robotizált és automatizált, komplex raktárlogisztikai szolgáltatása az avatás napján, 2023. november 14-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Borús gazdasági előrejelzés érkezett az euróövezetről

Lassult a gazdasági aktivitás növekedése júniusban.

A várt mérsékelt gyorsulás helyett jelentősen lassult az euróövezet feldolgozóipari, szolgáltatóipari és kompozit beszerzésimenedzser-indexének a növekedése júniusban - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének előzetes értékeléséből.

A szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) nem végleges, júniusi értéke 52,6 pont lett, alacsonyabb a májusi 53,2 pontnál. Elemzők arra számítottak, hogy a mutató 53,5 pontra emelkedik.

A feldolgozóipari BMI a májusi, 15 hónapja legmagasabb 47,3 pontról júniusban hat hónapja legalacsonyabb szintre, 45,6 pontra esett. Szakértők a mutató növekedésére, 48 pontra számítottak.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatokat összesítő kompozit BMI júniusi értéke háromhavi mélypontra, 50,8 pontra csökkent a májusi, 12 hónapja legmagasabb, 52,2 pontról. Szakértők emelkedő mérőszámot, 52,5 pontot vártak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedési ütemét számszerűsíti, 50 pont alatti értéke pedig a teljesítménycsökkenés ütemének mértékét.

Júniusban az euróövezeti szolgáltatóipar már az ötödik hónapban ért el 50 pont feletti mutatószámot, a feldolgozóipari BMI viszont már 15 hónapja áll az 50 pontos határ alatt.

A júniusra vonatkozó végleges feldolgozóipari adatokat július 1-én, a végleges szolgáltatóipari és kompozit adatokat pedig július 3-án ismertetik.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×