eur:
395.33
usd:
368.51
bux:
70137.35
2024. június 19. szerda Gyárfás
Home sales brokers and real estate investors are exchanging with investors being filing cash at the agents hand.
Nyitókép: Wutwhan foto/Getty Images

Érdekes trend az ingatlanpiaci hirdetéseknél

Májusra kifulladt a lakáspiaci lendület, de még volt némi áremelkedés. A kereslet most nem szívja fel a kínálatot a piacról, a vevők erős alkupozícióban vannak, mivel nincs jelentős verseny az eladó lakások iránt – mondta az InfoRádióban Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

Az erőteljes évkezdet után májusra kissé kifulladt a lakáspiac lendülete, igaz az árak alakulásában még volt szerény mértékű emelkedés: az év első négy hónapjában országosan csak 3,5 százalékkal nőttek a lakásárak, Budapesten pedig csak 2,5 százalékos drágulás következett be – derült ki az ingatlan.com adataiból.

A portál vezető gazdasági elemzője az InfoRádióban elmondta: az év elején, januárban és februárban több mint negyven százalékkal nagyobb volt az érdeklődések száma az eladó lakások és házak iránt, később azonban alábbhagyott a lendület.

Májusban ugyanis éves alapon már csak hétszázalékos volt a kereslet többlete a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Balogh László ugyanakkor érdekes fejleménynek tartja, hogy az elmúlt két évben csaknem megduplázódott azoknak az ingatlantulajdonosoknak a száma, akik eladásra hirdették meg lakásaikat, a 2023-as évhez képest pedig 20 százalékkal emelkedett a tulajdonosi hirdetések aránya. Idén eddig mintegy 40 ezer eladó ingatlan volt a tulajdonosok kínálatában. „Ez leginkább a továbbköltözők elmozdulását jelzi előre, és

ha ők is értékesíteni tudják lakásaikat, házaikat, vagyis tovább tudnak lépni, az ismét lendületbe hozhatja a lakáspiacot”

– magyarázta Balogh László.

Mint fogalmazott, az árak változása „leginkább a vevők keze alá dolgozik”, ugyanis az idei éves 18 százalékos keresletnövekedéshez képest az árak csak 3,5 százalékkal nőttek országosan, illetve Budapesten is csak 2,5 százalékkal drágultak az ingatlanok éves viszonylatban.

Az elemző szerint ez a tendencia azt mutatja, hogy a vevők továbbra is erős alkupozícióban vannak, mivel nincs jelentős verseny az eladó lakások iránt. A kereslet jelenleg nem szívja fel a kínálatot a piacról, ezért „aki most lép a piacra, az jobban tudja érvényesíteni a szempontjait ahhoz képest, mint hogyha egymás sarkát taposnák a vevők az eladó lakásokért és házakért”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértők: hosszú ideig nem működhet többség nélkül a Fővárosi Közgyűlés

Szakértők: hosszú ideig nem működhet többség nélkül a Fővárosi Közgyűlés

Többségi támogatás nélkül is elkezdheti munkáját a Fővárosi Közgyűlés, de a hatékony működéshez mindenképpen kompromisszumokat kell kötnie a főpolgármesternek. A jelenlegi szabályok szerint csak a fővárosi képviselők négyötöde oszlathatja fel a közgyűlést, ekkor a főpolgármester mandátuma is megszűnik. Elfogadott költségvetés nélkül azonban a kormányhivatal akár törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményezhet.

Kis-Benedek József az új ukrán–amerikai paktumról: Zelenszkij a biztosra ment, Biden már az újjáépítésre is gondol

A megállapodásban rögzített célok megvalósulását döntően befolyásolja, hogy ki nyeri meg az őszi amerikai elnökválasztást – mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő. Az MTA doktora arról is beszélt, hogy Volodimir Zelenszkij láthatóan igyekszik bebiztosítani Ukrajna helyzetét, és alternatívákban is gondolkodik, ezért más országok vezetőivel is folyamatosan tárgyal.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×