eur:
395.96
usd:
369.55
bux:
70647.04
2024. június 25. kedd Vilmos
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter előadást tart az Exonomx Növekedés és egyensúly (Macronomx) című budapesti konferenciáján 2024. május 30-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Nagy Márton fontos bejelentést tett a nyugdíjakról

A gazdaság visszatért a teljes növekedési pályára – mondta egy konferencián a nemzetgazdasági miniszter.

„Választások előtt vagyunk, arról nem lehet beszámolni, hogy a gazdaság visszatért a teljes növekedési pályára, de 2024-ben a gazdaság egy újraindulást tesz lehetővé, ezt az első negyedéves adatok is bizonyítják” – fogalmazott Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Macronomx Meetup konferencián.

Miért nem érzik az emberek a különbséget, a válságból való kilábalást, miközben az infláció és a gazdasági válság a múlté? – idézte a minisztert az Index. Nem látnak inflációs veszélyeket a rendszerben, a termelői árak deflációt mutatnak. Úgy véli, hogy az inflációs alapfolyamatok tekintetében nincs probléma, miközben legyőztük az ikerdeficit problémakörét. Nagy szerint a költségvetés hiányát fokozatosan kell tovább csökkenteni.

„Az egyensúly helyreállítása garantált, a nagy kérdés, hogy mekkora lesz a növekedés, és milyen gyorsan következik be. Nemzetközi összehasonlításban is jók a friss adatok” – fogalmazott Nagy Márton, aki szerint többek között a fogyasztás helyreállítása, a beruházási aktivitás újraindítása, a magas exportaktivitás fenntartása és a munkaerő-piaci aktivitás növelése tárcájának fő feladata.

A miniszter a jelenlegi adatok alapján idén hatszázalékos reálbér-növekedésre számít, a minimálbérek emelése javított a helyzeten, a kormány ösztönözte a béremeléseket. Ezenkívül úgy véli, másfél százalékos reálnyugdíj-emelkedés is lesz idén, és a kiskereskedelemben is visszapattanást vár.

Nagy Márton közölte, hogy az inaktivitási ráta csökkent a munkaerőpiacon, az inaktívak száma 89 ezerrel esett vissza, ami már nagyon régóta nem fordult elő, miközben kevesebb a közfoglalkoztatottak száma. Nagyon alacsony a munkanélküliség Magyarországon, miközben még van tartalék a magyar rendszerben, képzések révén új embereket lehet bevonni.

Kiemelte azt is, hogy a magyar üzemanyagárak a régiós átlagár alatt vannak. „Az elektromos autók piacán fog múlni az európai gazdaság sikere“ – jelentette ki, hozzátéve, hogy ennek hatalmas szerepe lesz a magyar gazdaságban is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×