eur:
395.09
usd:
368.42
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Hand of man with credit card, using a ATM
Nyitókép: sanjagrujic/Getty Images

Így teljesítene a magyar bankrendszer egy pénzügyi sokk esetén

A magyar bankrendszer továbbra is stabil, sokkellenálló-képessége erős, ugyanakkor a tavalyi kiemelkedő jövedelmezőség után a profitja 2024-ben csökkenni fog - mondta Dancsik Bálint főosztályvezető a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási jelentésének keddi online bemutatásán.

A tavalyi kiemelkedő jövedelmezőség oka elsősorban a magas kamatkörnyezet és a növekvő nettó kamatjövedelem volt, valamint egyszeri tételek is hozzájárultak. Ez a profit ugyanakkor nem fenntartható, csökkenéséhez a monetáris kondíciók normalizálódásán túl a hitelkockázatok növekedése és a kamatokat érintő kormányzati intézkedések, valamint egyes banki vállalások is hozzájárulhatnak - ismertette.

A jegybank értékelése alapján a bankrendszer likviditása a bőséges szintről tovább emelkedett, tőkehelyzete a 2024-ben hatályos pufferkövetelményeket figyelembe véve is megfelelő.

A nemteljesítő hitelek aránya alacsony, az elmúlt egy évben a vállalati szegmensben stagnált, a háztartási szegmensben jelentősen csökkent, a portfólióminőség összességében megfelelő. A háztartási hiteldinamika 2023-ban, a vállalati 2024 elején érhette el mélypontját, de a hiteldinamika idén is egyszámjegyű maradhat mindkét szegmensben.

Az elvégzett stressztesztek alapján a hazai hitelintézeti szektor súlyos, nagyon kis valószínűséggel bekövetkező sokk esetén is teljesítené a likviditásra és a tőkemegfelelésre vonatkozó szabályozói előírásokat - jelezte az MNB főosztályvezetője.

Dancsik Bálint kitért arra is, hogy a hitelkockázatok növekedése több szegmensben is valószínűsíthető. A háztartási jelzáloghitel-kamatstop jövője bizonytalan, kivezetése ugyanakkor csak az érintett adósok szűk körénél okozhat jelentősebb törlesztőrészlet-növekedést.

Kockázatot jelenthet a támogatott hitelprogramok keretében megvalósuló, családtámogatásokhoz kapcsolódó gyermekvállalási feltételek nem teljesülése is, a 2019 második felében babaváró hitelt felvevő adósok negyedének nem volt még gyermeke 2023 közepén - tette hozzá.

A globális trendekkel összhangban a hazai kereskedelmiingatlan-hitelezéssel kapcsolatos kockázatok is kiemelt figyelmet érdemelnek a jelentés szerint. Tavaly az ezekkel az ingatlanokkal fedezett projekthitel-állományon belül magas volt a banki értékelések alapján növekvő értékű fedezetek aránya, ami a piaci folyamatokkal ellentétes tendenciát jelent, ezért fontos, hogy a hitelintézetek szorosan nyomon kövessék a fedezetbe vont ingatlanok értékének alakulását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×