eur:
396
usd:
369.93
bux:
0
2024. június 26. szerda János, Pál
Hand of man with credit card, using a ATM
Nyitókép: sanjagrujic/Getty Images

Így teljesítene a magyar bankrendszer egy pénzügyi sokk esetén

A magyar bankrendszer továbbra is stabil, sokkellenálló-képessége erős, ugyanakkor a tavalyi kiemelkedő jövedelmezőség után a profitja 2024-ben csökkenni fog - mondta Dancsik Bálint főosztályvezető a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási jelentésének keddi online bemutatásán.

A tavalyi kiemelkedő jövedelmezőség oka elsősorban a magas kamatkörnyezet és a növekvő nettó kamatjövedelem volt, valamint egyszeri tételek is hozzájárultak. Ez a profit ugyanakkor nem fenntartható, csökkenéséhez a monetáris kondíciók normalizálódásán túl a hitelkockázatok növekedése és a kamatokat érintő kormányzati intézkedések, valamint egyes banki vállalások is hozzájárulhatnak - ismertette.

A jegybank értékelése alapján a bankrendszer likviditása a bőséges szintről tovább emelkedett, tőkehelyzete a 2024-ben hatályos pufferkövetelményeket figyelembe véve is megfelelő.

A nemteljesítő hitelek aránya alacsony, az elmúlt egy évben a vállalati szegmensben stagnált, a háztartási szegmensben jelentősen csökkent, a portfólióminőség összességében megfelelő. A háztartási hiteldinamika 2023-ban, a vállalati 2024 elején érhette el mélypontját, de a hiteldinamika idén is egyszámjegyű maradhat mindkét szegmensben.

Az elvégzett stressztesztek alapján a hazai hitelintézeti szektor súlyos, nagyon kis valószínűséggel bekövetkező sokk esetén is teljesítené a likviditásra és a tőkemegfelelésre vonatkozó szabályozói előírásokat - jelezte az MNB főosztályvezetője.

Dancsik Bálint kitért arra is, hogy a hitelkockázatok növekedése több szegmensben is valószínűsíthető. A háztartási jelzáloghitel-kamatstop jövője bizonytalan, kivezetése ugyanakkor csak az érintett adósok szűk körénél okozhat jelentősebb törlesztőrészlet-növekedést.

Kockázatot jelenthet a támogatott hitelprogramok keretében megvalósuló, családtámogatásokhoz kapcsolódó gyermekvállalási feltételek nem teljesülése is, a 2019 második felében babaváró hitelt felvevő adósok negyedének nem volt még gyermeke 2023 közepén - tette hozzá.

A globális trendekkel összhangban a hazai kereskedelmiingatlan-hitelezéssel kapcsolatos kockázatok is kiemelt figyelmet érdemelnek a jelentés szerint. Tavaly az ezekkel az ingatlanokkal fedezett projekthitel-állományon belül magas volt a banki értékelések alapján növekvő értékű fedezetek aránya, ami a piaci folyamatokkal ellentétes tendenciát jelent, ezért fontos, hogy a hitelintézetek szorosan nyomon kövessék a fedezetbe vont ingatlanok értékének alakulását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×