eur:
395.11
usd:
368.45
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
An old fashioned Bank sign on a building exterior.
Nyitókép: kevinjeon00/Getty Images

A globális pénzügyi rendszer jövőjéről egyeztettek Kínában az MNB részvételével

Matolcsy György jegybankelnök is meghívást kapott az idén 10. alkalommal megrendezett Tsinghua PBCSF Global Finance Forumra, ahol az innovatív és krízisálló globális pénzügyi rendszer jövőjét, a globális gazdasági fejlődés aktualitásait és a geopolitikai kihívásokat vitatták meg a világ vezető pénzügyi szakemberei – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A Tsinghua Egyetem PBC School of Finance (PBCSF) a Reinventing Bretton Woods Bizottsággal (RBWC) és az Academy of Contemporary China and World Studies (ACCWS) együttműködve adott otthont a 2024 Tsinghua PBCSF Globális Pénzügyi Fórum - 80 évvel Bretton Woods után elnevezésű konferenciának, amelyen Matolcsy György jegybankelnök a globális pénzügyi stabilitásra gyakorolt hatások: gazdasági széttagoltság mérséklése és megelőzése témájú panelbeszélgetésen vett részt. A nemzetközi konferencia fókuszában a gazdasági és pénzügyi területek főbb kérdései, a kínai pénzügyi nyitás és a globális gazdasági fejlődés aktualitásai és a geopolitikai kihívások álltak.

Közölték: Matolcsy György jegybankelnök a panelbeszélgetés során kifejtette, hogy milyen kihívásokkal néz szembe jelenleg a nemzetközi monetáris rendszer, és melyek a lehetséges megoldások ezekre a kihívásokra. A jegybankelnök kiemelte, hogy tanulni kell a gazdasági és pénzügyi ciklusok mintázataiból és ezeket a tanulságokat összegezve a globális monetáris rendszert újra kell tervezni, hogy biztosítsa a globális pénzügyi stabilitást, mivel a pénzügyi rendszer az alapja mindenfajta átmenetnek. Hangsúlyozta, hogy a zöld és a digitális átállás két egymásba fonódó szerkezeti változás, amelyek új megközelítéseket igényelnek, a fenntartható pénzügyek pedig elvezetnek az új fenntartható világrendhez.

A konferencia elsődleges célja volt, hogy megvitassák a jelenlegi globális gazdasági és pénzügyi helyzet kihívásait, melyek előrevetíthetik egy új nemzetközi gazdasági rend kialakulásának lehetőségét. Kínai programja során Matolcsy György találkozott a Fudan Egyetem rektorával, aki átadta a tiszteletbeli professzori kinevezést a jegybank elnökének.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Megint megy a vita Észak-Macedónia nevével

Megint megy a vita Észak-Macedónia nevével

Görögország ismételten a névvitát lezáró megállapodás megsértésével vádolta hétfőn Észak-Macedóniát, figyelmeztetve a szomszédos ország vasárnap hivatalba lépett jobbközép kormányát, hogy mindez hátrányos következményekkel járhat európai uniós csatlakozási törekvései szempontjából. Az athéni vezetés arra reagált, hogy Hrisztijan Mickoszki észak-macedón miniszterelnök egy nappal korábban többször is az ország régi nevét - Macedóniát - használta, mondván, a megállapodásban rögzített új nevének, vagyis Észak-Macedóniának használata "szégyenteljes" - írja az MTI.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×