eur:
397.89
usd:
372.65
bux:
70512.86
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
Toronto, Canada - January 20, 2024:  Temu, PayPal and various other apps on an Apple iPhone.
Nyitókép: Kenneth Cheung/Getty Images

Pánik a magyar webáruházaknál: tarol a Temu

A hazai webáruházak jókora hányada komoly versenytársnak tekinti a Temut, és sokan kisebb-nagyobb visszaesést is éreznek a forgalmukban miatta.

Az elmúlt időszakban jó eséllyel minden hazai felhasználó rendszeresen találkozhatott a Temu által hirdetett termékekkel. A hazai mértékhez viszonyítva szinte korlátlan marketing-költségvetéssel megtámogatott piacszerző stratégia rövid időn belül felforgatta a hazai e-kereskedelmi piacot, immár a fogyasztók egyre szélesebb köre költ a kínai webáruház rendkívül alacsony árréssel kínált termékeire – írja a Pénzcentrum.

A GKID januári felmérése szerint amíg a külföldről is rendelő ügyfeleknek szeptemberben még csupán 0,5 százaléka vette igénybe a Temu szolgáltatását, addig az elmúlt hónapban ez az arány már elérte a 29 százalékot.

Az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál felmérése is azt mutatja, hogy az új versenytárs megjelenését komolyan megérezték a hazai e-kereskedők, akiknek 52 százaléka számolt be az új konkurens miatt bekövetkező árbevétel-csökkenésről, 24 százalékuk esetében a visszaesés mértéke meghaladta a 25 százalékot.

A kínai PDD Holdings által üzemeltetett Temu saját adatai szerint több mint 25 millió terméket kínál, így nem meglepő, hogy a magyar webáruházak 28 százaléka jelezte azt, hogy termékkörének több mint fele esetében tekinthető a Temu közvetlen versenytársnak.

Az e-kereskedelmi cégek 83 százaléka tekint a Temura veszélyt jelentő ellenfélként. Az éles verseny időtartamára vonatkozóan azonban igen eltérőek a várakozások. A válaszadóknak 29 százaléka arra számít, hogy az első félév végére, további 54 százalékuk pedig arra, hogy az idei év végére jelentősen csökken majd a Temu agresszív jelenléte a hirdetési felületeken. A megkérdezetteknek csupán a 17 százaléka érzi úgy, hogy ez az intenzív piaci nyomulás akár több éven keresztül is fenntartható marad.

Címlapról ajánljuk
A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

Komoly nemzetközi problémát okozhat Szlovákiának, hogy június elején – a világon egyedüli államként – nem csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályaihoz. A Szlovákiát képviselő Peter Kotlár a pozsonyi parlament egészségügy bizottsági ülésén azt mondta, hogy ő csak az „emberi jogokat és az ország szuverenitását” védte azzal, hogy elutasították a dokumentum alkalmazását. Kotlár azt is megismételte, hogy Szlovákiában egyébként sem volt covid-járvány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.21. péntek, 18:00
Ferencz Orsolya
űrkutatásért felelős miniszteri biztos
Nyomott a hangulat Európa tőzsdéin

Nyomott a hangulat Európa tőzsdéin

Gazdasági adatok tekintetében ma a nemzetközi porondon fontos híreket tesznek közzé, jönnek ugyanis a júniusi BMI-k, amelyből friss képet kaphatunk az európai és a tengerentúli gazdaságok teljesítményéről - ezeknek akár a részvénypiaci hangulatra is lehet hatása. Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszott, ugyankcsak bizonytalanság figyelhető meg a kontinens vezető tőzsdéin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×