eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj nagydíj és Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj junior fokozatának átadóünnepségén a fővárosban, a Magyar Nemzeti Bank Bölcs Vár épületében 2023. január 19-én. Csák János kulturális és innovációs miniszter kapta a Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj nagydíj fokozatát. A díjat a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alapította, az elismerés gondozását a Magyar Nemzeti Bank 2019-ben vette át.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Az MNB közölte: sosem kezdeményezte a jegybankelnök mandátumára vonatkozó szabályok módosítását

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) már korábban is határozottan cáfolta azt a téves sajtópletykát, miszerint a jegybankelnök mandátumára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna.

A mindenkori elnök megbízatásáról a 2013. évi CXXXIX. törvény rendelkezik, amit a jegybank messzemenőkig tiszteletben tart, és aminek az elnöki mandátumra vonatkozó kitételei már 2019-ben ismertek voltak, hiszen a jegybank elnöke és a miniszterelnök már akkor határozottan leszögezték, hogy nem tartják elfogadhatónak a jegybanktörvény személyes okokból történő módosítását – áll a Magyar Nemzeti Bank közleményében.

A jegybank közölte azt is, hogy ebből következően teljesen alaptalan az az újra előkerülő állítás, miszerint a jegybank elnökének, Matolcsy Györgynek bármilyen sérelme lenne a kormánnyal vagy a miniszterelnökkel szemben. "Az MNB és a kormány által követett gazdaságpolitika között elvi ellentét van, ebben a vitában pedig az MNB szakmailag megalapozott, egyértelmű álláspontot képvisel, nem pedig személyes sérelmek alapján alakítja ki véleményét. Az MNB számára nem léteznek személyes érdekek. Egyetlen érdek létezik Magyarország érdeke, azaz a magyar gazdaság stabil és fenntartható felzárkózási pályára állítása" – írja a jegybank.

Az MNB azt is jelezte, hogy határozottan megkér minden sajtóorgánumot, hogy ne terjesszen hamis állításokat légből kapott pletykák alapján, azoktól pedig, amelyek már nyilvánosságra hoztak ilyen állításokat, azonnali helyreigazítást kér.

A Világgazdaság még 2022 végén közölte azt az értesülését, hogy a Magyar Nemzeti Bank felső vezetése azzal kereste meg a Fidesz-frakciót, hogy a kormánypártok támogassák, a jegybankelnök megbízatása élethosszig tartson. A jegybank már akkor is cáfolta ezt az állítást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×