eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Getty Images/ Kathleen Finlay

Spórolnak a magyarok, egyre több vendéglátóhely zár be

Idén több mint minden huszadik egység lehúzta a rolót. Nem igazán van szegmens, ahová menekülni tudnak a vállalkozók.

Covid-válságon túl, energia- és inflációs válságon talán lassan túl is folytatódik a tendencia: 2023-ban is folytatódik a vendéglátó-ipari bezárási hullám - állapította meg a Portfolio.hu KSH-adatokra hivatkozva.

A napi bezáró "átlag" 5,3 étterem, büfé, cukrászda vagy szórakozóhely.

A cikk fel is sorol néhány igen valószínű okot:

  • Covid-válság utáni energiaválság
  • infláció
  • életszínvonal-csökkenés.

2019 derekán még 45 337 kereskedelmi vendéglátóhely működött Magyarországon, idén június végén azonban már csak 38 780 (15 százalékos csökkenés). De 2022 végéhez képest is jelentős a csökkenés, 970 hely zárt be, ez jelenti a napi 5,3-at. A 38 780 egységből 12 682-t üzemeltet önálló vállalkozó.

Az árak egyébként a megmaradó helyeken magasan az átlagos infláció felett nőttek (30 százalék a féléves bázisú emelkedés).

A cukrászdák sokáig tudták tartani magukat. Több mint 4 ezer működött az országban még a koronavírus-járványt követően is, de a mostani reálbérsokkot már nem tudták elviselni, és a számuk csökkenni kezdett. Idén már kevesebb, mint 3900 működik.

A kereskedelmi vendéglátóhelyekkel szemben a munkahelyi étkeztetést végző egységek, illetve a közétkeztetésben résztvevő éttermek száma az elmúlt években nőni tudott, azonban most, 2023 első felében ezeknek a száma is csökkent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×