eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Thanh Serious/Unsplash

Moszkva csapra verte a Carlsberg oroszországi érdekeltségét

A dánok szerint egyszerűen ellopták az oroszországi cégüket.

„Kétségbevonhatatlan tény, hogy az oroszok ellopták a cégünket, mi pedig nem engedjük meg, hogy ezt a legitimitás mögé elrejtsék” – jelentette ki Jacob Aarup-Andersen, a Carlsberg elnök-vezérigazgatója.

A hvg.hu cikke szerint régóta húzódó vitáról van szó, hiszen a dán sör igen népszerű Oroszországban, helyi leányvállalata, a Baltika nyolc főzdéjében összesen 8400 embert alkalmaztak. Az ukrajnai háború megkezdése után megkezdődött a huzavona a Carlsberg és az orosz állam között. Ezt az orosz állam brutális akcióval zárta le: saját kezébe vette a Carlsberg nyolc oroszországi sörgyárát, idén júliusban lecserélve az egész vezetést.

Moszkva előtte közölte, hogy a piaci érték feléért lenne hajlandók a cég átvételére, ezenkívül 10 százalékos tranzakciós adót is kirótt a Carlsbergre. A Baltika piacvezető a hatalmas országban, ahol tavaly – a háború ellenére – megkétszerezte a profitját. Júliusban aztán átvették a Baltikát. A dánokat kiseprűzték, és egy régi-új embert állítottak a Baltika élére: Tajmuraz Bollojev a Carlsberg megbízásából 1991 és 2004 között már vezette a céget Oroszországban.

A Carlsberg így futhat a pénze után, és egyre csekélyebb esélye van arra, hogy bármiféle kárpótlást kapna.

„Semmi köze sincsen a Carlsberg elnök-vezérigazgató állításának a valósághoz” – deklarálta Marija Zaharova, a külügy szóvivője. Szerinte „csak átmenetileg kerültek állami kézbe a részvények”.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×