eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hungarian money - forint in the black wallet
Nyitókép: johan10/Getty Images

Pénteken nagy napjuk lesz a nyugdíjasoknak – itt vannak a részletek

Elkezdik az emelt összegű juttatások folyósítását.

A Magyar Közlöny 2023. október 6-i, 143. számában tették közzé hivatalosan a 463/2023. (X.6.) számú kormányrendeletet a nyugellátások és egyes más ellátások 2023. november havi kiegészítő emeléséről. A kiegészítő emelés nagysága 3,1 százalék január 1-jei visszamenőleges hatállyal, melynek a kifizetésére 2023 novemberben kerül sor a normál nyugdíj kifizezéssel együtt.

A profitline.hu összeállításából kiderül, hogy a kiegészítő emelés azokat illeti meg, akik jogosultak voltak a 2023. januári nyugdíj emelésre. A 2023-tól nyugdíjba vonulók ebben az évben még nem, majd csak 2024-ben részesülnek az emelésben.

Ha a jogosult több nyugdíjemelésre jogosító nyugellátásban, vagy azzal egy tekintet alá eső ellátásban is részesül, a kiegészítő nyugdíjemelést ezen ellátásokra külön-külön kell kiszámítani. Az özvegyi nyugdíj, illetve a szülői nyugdíj megosztása esetén a folyósított nyugdíjrészt kell emelni. Nemzetközi vonatkozású nyugdíjaknál a magyar szerződő felet terhelő ellátásrészt, illetve ellátást kell emelni.

A 2023. novemberre járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben folyósítja a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága a 2023. évi folyósítási naptárban meghatározott időpontban. A 2023. január-október hónapokra járó kiegészítő emelés összegét, valamint a tizenharmadik havi nyugdíjra vagy tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összegét a novemberre járó ellátással egyidejűleg egy összegben, hivatalból kell folyósítani.

Fő szabály szerint a nyugdíj utalás rendszerint minden hónap 12. napján történik, de ha a 12. nap hétvégén van (szombat, vasárnap vagy épp ünnepnap), akkor az ahhoz legközelebb eső munkanapon várható. Így lesz ez most novemberben is, hiszen mivel november 12. vasárnapra esik, így a banki átutalással érkező nyugdíjak már november 10-én (pénteken) a számlákon lesznek.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×