eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Magyar Multi Program nemzetközi zárókonferenciáján a Budapest Marriott Hotelben 2023. március 29-én.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Nagy Márton 200 milliárd eurót remél 2030-ra

Gazdaságfejlesztési Miniszter szerint az a cél, hogy Magyarország regionális ipari középhatalommá váljon.

A miniszter erről Győrben, az AUDI Hungária 30 éves jubileumi rendezvényén beszélt. Az ünnepséggel egyben megindították a cég új, elektromotor-gyáregységének termelését is. Nagy Márton kijelentette, hogy jelenleg a külföldi működötöké állománya jelenleg már 100 milliárd eurót tesz ki, de a kormány célja az, hogy ezt 2030-ra megduplázza.

Ebben mind a nyugati, mind pedig a keleti befektetőknek fontos szerep juthat - hangoztatta a miniszter. Ha ez sikerülne, akkor 2030-ra az export GDP arányos mértéke elérheti a 100 százalékot, miközben exportkomplexitásunk továbbra is a világ élvonalába tartozhat. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy az évtized végére elérjük az uniós fejlettség 90 százalékát - közölte Nagy Márton.

Nagy Márton úgy vélte: a fejlődés érdekében új munkavállalókra van szükség, amit elsősorban a hazai fiatalság erőteljesebb bevonásával kell elérni. A kormány álláspontja változatlanul az, hogy amíg a hazai álláshelyeket magyar munkaerővel be lehet tölteni, addig itthoni munkaerőt kell alkalmazni - szögezte le a tárcavezető.

Úgy vélte, hogy középtávon a magyar járműipar teljesítménye, vagyis a GDP arányos termelési értéke a GDP 30 százalékát is megközelítheti a jelenlegi közel 20 százalékról, ami relatív ipari nagyhatalomként, regionális ipari középhatalomként tüntetné fel az országot. Így már kijelenthető, hogy az export-és beruházás vezérelt magyar gazdaság meghatározó húzóerejévé mára egyértelműen a járműgyártás és a high-tech akkumulátorgyártás lépett elő - közölte a miniszter. Azt is mondta, hogy a következő években több mint

6300 milliárd forintnyi fejlesztés érkezhet az ágazatba, amivel 20 ezer új munkahely létesülhet.

Hozzá tette még, hogy a járműipar jövőjét az elektromos autók jelentik. Ebből véleménye szerint az is következik, hogy akkumulátorgyártás nélkül nincs fenntartható járműgyártás sem. Magyarország most építi ki a teljes elektromos autógyártáshoz kapcsolódó ökoszisztémát, amelyben a keleti és nyugati cégek közösen állítanak elő elektromos motorokat, akkumulátorokat, napelemeket, elektromos töltőket és teljes autókat is.Ilyen lesz Magyarországon az AUDI is, amely az elektromos motorok után az évtized második felére már elektromos autókat is foggyártani - jelentette ki Nagy Márton.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 16. 18:26
×
×
×
×