eur:
390.95
usd:
365.88
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Charleroi, 2017. szeptember 19.A Ryanair ír légitársaság egyik repülőgépe a belgiumi Charleroi repülőtéren 2017. szeptember 19-én. A cég több mint 2000 járatát törölte, ebből 143 Belgiumból induló járatot pilótahiány, a légiforgalmi irányítás kapacitásának szűkössége, a sztrájkok, a kedvezőtlen időjárás, valamint a személyzet szabadságának kötelező kiadása miatt. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Meglepő fordulat a Ryanairnél, sokan járnak jól

A légitársaság közölte legfrissebb számait: mind az utasszám, mind pedig a bevétel és a profit is nagyot nőtt, így történelmi fordulat jön a vállalatnál.

A remek számoknak köszönhetően most először fog a Ryanair osztalékot fizetni a részvényeseinek - írja a Portfolio. Ezt részben a várható rekordprofit teszi lehetővé a cég számára.

A légitársaság a következőket tette közzé a szeptember végével lezárult előző pénzügyi évről:

  • az utasszám 11 százalékkal 105,4 millióra nőtt,

  • a kihasználtság 1 százalékponttal 95 százalékra emelkedett,

  • az árbevétel 30 százalékkal 8,58 milliárd euróra ugrott,

  • a működési költségek 24 százalékkal 6,16 milliárd euróra emelkedtek,

  • a profit 59 százalékkal 2,18 milliárd euróra ugrott.

A vállalat 400 millió euró, részvényenként 0,35 euró osztalékot fizet, ebből 200 millió eurót 2024 februárban, a fennmaradó 200 millió eurót pedig 2024 szeptemberben.

A meghirdetett új osztalékpolitikájuk értelmében az adózott eredmény kb. 25 százalékát fizetnék ki osztalékként. Az osztalék meghatározásánál több tényezőt is figyelembe vesz majd a menedzsment, így arról is dönt, hogy extra osztalékot fizessen a vállalat vagy saját részvényeket vegyen vissza.

A vállalat továbbra is kb. 183,5 millió utassal számol a 2024-es pénzügyi évre, ami 9 százalékkal több, mint tavaly, bár a végleges szám attól függ, hogy a Boeing teljesíti-e a leszállításokat az év végéig. A harmadik negyedévvel kapcsolatban ugyan megjegyezte a vezetőség, hogy

a magasabb üzemanyagköltségek miatt nem lesz olyan kiemelkedő az eredmény mint egy évvel korábban, a negyedik negyedévre pedig korlátozottan tudnak előre jelezni.

A bizonytalanságok ellenére az egész pénzügyi évre 1,85-2,05 milliárd eurós profitot jelez előre a menedzsment, ez pedig azt is jelenti, hogy a pénzügyi második félévben veszteséges lesz a cég, tekintve, hogy az első félévben 2,18 milliárd euró volt a profit.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×