eur:
390.7
usd:
364.07
bux:
68169.48
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: byd

4000 dolláros kocsik – a szakértő szerint feltartóztathatatlan a kínai elektromosautó-cunami

Már nem követi a technológiát, hanem az innováció élén jár a kínai elektromosautó-ipar, ez pedig azt jelenti, hogy Kína a jövőben nagy tételben, elérhető áron értékesíthet korszerű járműveket Európában – mondta az InfoRádióban Szunomár Ágnes, a Corvinus Egyetem docense.

A kínai állam inkubátorként komoly erőforrásokkal támogatta a kínai elektromos autók gyártását, mára viszont elengedte a gyártók kezét, mert maguktól is képesek magas színvonalon, korszerű, a nyugat-európai csúcsmodellekkel is versenyző elektromos autókat gyártani – mondta az InfoRádióban Szunomár Ágnes, a Corvinus Egyetem docense.

"A kínai állam meglehetősen okosan vett részt ebben a folyamatban, és fokozatosan kivonulóban van ebből a szektorból. Nem ettől lesz ez nagyon versenyképes és adott esetben veszélyes az európai gyártókra, hanem közvetett módon, az állami támogatásoknak köszönhetően olyan technológiai újításokra került sor a kínai vállalatoknál, amelyek révén ők már nem technológiakövetők, hanem nagyon is az innováció élén járnak. Ma már bőven fel tudják venni a versenyt az európai társaikkal is" – mondta Szunomár Ágnes, és arra is felhívta a figyelmet, hogy Kínában a nyersanyagok is rendelkezésre állnak, ez szintén az ázsiai ország versenyelőnyét hozhatja Európával szemben.

"A legutóbbi eladási számok is azt mutatják, hogy a BYD sok szempontból átvette a Teslához képest is a vezetést, már népszerűbb autómárkának számít sok helyen, tehát

itt már nem arról van szó, hogy Kína loholna a nyugati technológiák után, hanem sok esetben ő diktál;

ezt már nem lehet feltartóztatni, csak késleltetni, a technológiai előnynek, illetve a nyersanyagkérdésnek – ami Kínában nem probléma, de Európában igen... – köszönhetően viszonylag hamar valódi versenytárssá nőhetik ki magukat itt, Európában is" – mondta a Corvinus Egyetem docense. Ráadásul az is nagy versenyelőny, hogy ezek az autók az európainál jóval olcsóbban, akár már 4000 dollárért is megvásárolhatók.

Azt, hogy a piaci nyomás már Európában is megjelent Kína felől, az EU is érzékeli; pár nappal ezelőtt az Európai Bizottság bejelentette, hogy vámokat vetnének ki az állami támogatásban részesülő kínai elektromos autókra, hogy megvédjék az európai gyártókat és piacot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×