eur:
389.91
usd:
363.81
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay.com

Kamatplafon - Úgy tűnik, egység lesz a kormány 8,5 százalékos terve mögött

Önkéntes kamatplafon bevezetését kéri a kormány a bankoktól az új vállalati- és a lakáshitelek esetén október 9-e után. A Magyar Bankszövetség támogatólag felhívja a javaslatra tagbankjai figyelmét.

A múlt heti találkozó után ismételten tárgyalóasztalhoz ültek a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Bankszövetség képviselői.

Nagy Márton tárcavezető ezen a találkozón ismét hangsúlyozta: hitelezés nélkül nincs fenntartható gazdasági növekedés - a tárcavezető erről a 61. Közgazdász Vándorgyűlésen is beszélt már Egerben szeptember 22-én.

"2008 óta nem látott kamatpályát lát a vállalati és lakossági hitelszegmens, ilyen kamatok mellett nincs hitelezés, nincs az a hülye, aki fölvegyen hitelt, és nincs az a hülye, aki hitelt adjon" - fogalmazott akkor.

Nagy Márton a mostani egyeztetésen is kiemelte, meg kell akadályozni a hitelpiac befagyását, ezért arra kérte a Bankszövetséget, hogy

október 9-étől az újonnan szerződött hitelek esetében mind a vállalati, mind pedig a lakossági hitelpiacon egy önkéntes banki kamatplafont alakítsanak ki,

ennek maximális mértékét az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12 százalékos kamatszintnél, a lakossági, lakáscélú hitelek esetében pedig 8,5 százalékos THM-szintnél érdemes meghatározni álláspontja szerint.

A kormány a kamatplafon elfogadása esetén 2 vállalást tesz a bankszövetség felé, ennek része, hogy amennyiben a jegybanki alapkamat egyszámjegyűre csökken, úgy lehetőség nyílik a vállalkozásokat érintő kamatstop kivezetésére, továbbá a lakossági kamatstop felülvizsgálatára.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslatát a Gazdasági Versenyhivatal is támogatja, a szervezet elnöke úgy reagált, a felvetés versenyjogi szempontból sem kifogásolható.

"Ha jól állapítják meg a kamatplafont, azaz a maximumát a kamatnak, mondjuk 8,5 százalékon, akkor az azt jelenti, hogy az alatt, ha kialakul egy verseny, akkor eleve olcsóbbak lesznek a lakáshitelek, tehát 8,5 százalék fölött már nem lesz, viszont az alatt kialakulhat egy verseny. Ha egy csökkenő kamatkörnyezetben ez a verseny fokozódik és lefele megyünk, az mindenképp beindíthatja a befagyott hitelezési piacot" - érvelt az InfoRádióban Rigó Csaba Balázs.

A Magyar Bankszövetség kedd délután közleményben reagált. Azt írta, a szövetség partner a gazdaságfejlesztésben. A közlemény kiemeli, a magyar bankszektor az elmúlt években jelentős pénzügyi terheket vállalt a hazai gazdaság stabilitásának megőrzéséért, az önkéntes kamatplafon bevezetésére vonatkozó javaslatra támogatólag felhívják tagbankjaik figyelmét.

Az egyes banki kamatszintek megállapítása ugyanakkor minden tagbank saját és önkéntes döntése.

A Magyar Bankszövetség bízik abban, hogy a bankszektornak jelentős költségvállalást jelentő terhek a vállalatoknak segítenek majd az igen kedvező kamatozású forgóeszközhitelek révén az alacsony kamatozású lakáshitelek pedig nemcsak az ingatlanpiaci forgalmat állítják helyre, hanem új lehetőséget teremtenek az építőiparnak is.

A kormány által ellentételezésként kínált két javaslatot üdvözlik, köztük támogatják a többször kifogásolt kamatstop várható kivezetését is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×