eur:
389.96
usd:
362.97
bux:
68070.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Smiling woman touching credit card on the credit card reader for contactless payment
Nyitókép: martin-dm/Getty Images

Elképesztő, mit művelnek mostanában a magyarok a bankkártyáikkal

Mind gyorsabban nő a kártyás tranzakciók száma, miközben egyre kevesebben fizetnek készpénzzel, de az ugrásszerű növekedés nem is a "sima" kártyahasználatnál van.

Az itthon forgalomban lévő bankkártyákkal összesen 448 millió vásárlási tranzakció történt a negyedév során, ami éves alapon 13,1 százalékos növekedés, értékük eközben az inflációt meghaladó mértékben, 24,4 százalékkal nőtt – írja a vg.hu a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi felmérésének eredményei alapján.

Ugyanez a növekedés megfigyelhető a hazai pénzforgalmi szolgáltatók által üzemeltetett elfogadói hálózatban, ahol a vásárlási tranzakciók száma 12,6 százalékkal, értéke pedig 24,8 százalékkal nőtt. Kisebb mértékben, de az átutalások használata is növekedett, darabszámban 2,8 százalékkal, míg értékben 39,1 százalékkal.

A jegybank vizsgálatából ugyanakkor kiderült, hogy még a kártyás tranzakcióknál is dinamikusabban nőtt a mobiltárcás fizetések száma. Már a kártyák 20 százalékát regisztrálták tulajdonosaik valamilyen mobiltárca alkalmazásba és használatuk egy év alatt 70,4 százalékkal nőtt.

Ezzel már a 666 milliárd forintra emelkedett az ilyen jellegű elektronikus pénzforgalom.

Ugyanakkor a Nemzeti Bank arra is felhívja a figyelmet, hogy a kártyás fizetések számának emelkedésével együtt nőtt visszaélések száma és értéke is. Ugyanakkor a jó hír az, hogy a sikeres visszaélések aránya a teljes forgalomhoz képest továbbra is elenyésző. Továbbra is az adathalászathoz, adatlopáshoz kapcsolódó visszaélések teszi ki a legnagyobb részt. Ezek mellett még a pszichológiai manipuláció jelenik meg nagyobb összegekkel, írja a portál.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×