eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
stock photo
Nyitókép: Getty Images/Jozsef Zoltan Varga

Hatalmas "átpakolást" hajtott végre a kormány a költségvetésben

Sokféle célra jut plusz pénz, például kap a honvédség repülőpilóta-képzésre, a mentők a feladataik ellátására, a Nemzeti Vagyonkezelő ingatlanvásárlásra, de a kedvezményezettek között van az átnevezett ELKH is.

Mintegy 120 milliárd forintnyi forrást osztanak újra a 2023-as költségvetésnek a csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent módosítása szerint, a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból, a Rezsivédelmi Alap terhére. A változásokat hét oldalnyi táblázatban részletezik. A Portfolio összegzése szerint a teljes összegből 11,9 milliárdot egyszeri átcsoportosításokkal mozgatott meg a kormány.

Elvonnak például

  • 1 milliárd forintot a helyi önkormányzatok támogatásától,
  • 150 millió forintot a Miniszterelnökség dologi kiadásaitól,
  • 6,75 milliárdot a Külgazdasági és Külügyminisztérium fejlesztési és kutatási programjainak egyéb működési költségeitől,
  • 3,7 milliárdot a Gazdaságfejlesztési Minisztériumtól a tárca alá tartozó társaságok beruházásaitól.

Az így összegyűlt forrásból kap például

  • közel 6,6 milliárd forintot a szepteber 1-jétól Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat helyett Magyar Kutatási Hálózatnak (rövidítve: HUN-REN-nek) nevezett szervezet,
  • 3,66 milliárdot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ingatlanberuházások és -vásárlások jogcímre,
  • 1 milliárdot az Energiaügyi Minisztérium 1 milliárd forintot fenntarthatósági feladatokra és a közműszolgáltatások ellátására.

Emellett a kormány átcsoportosítást rendelt el 30,8 milliárd forint értékben a Pénzügyminisztérium fejezetének terhére a nem használt költségvetési források visszafizetése céljából. Ebből kap

  • 4,1 milliárd forintot a honvédelmi tárca alá került Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok forrásjuttatásaira,
  • több mint 10,5 milliárdot az Országos Mentőszolgálathoz kerül személyi juttatásokra és a kapcsolódó járulékokra, valamint adókra, dologi kiadásokra, beruházásokra illetve felújításokra,
  • 10 milliárd feletti tételt csoportosítanak át egyrészt az intézményi hálózat támogatására, másrészt például fogyatékos személyek esélyegyenlőségét elősegítő ágazati szakmai programok finanszírozására.
  • 1,75 milliárd forint jut a Hungary Helps programra,
  • 3 milliárdot a Külgazdasági és Külügyminisztérium kap a tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó egyéb gazdasági társaságok forrásjuttatásaira illetve beruházásokra.
  • 1 milliád forintot felsőoktatási infrastrukturális fejlesztéseire kap a kulturális tárca, 738 milliót pedig művészeti tevékenységek támogatására.
  • A Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz utalnak 1,5 milliárd forintot iparifejlesztések programok kiadásaira,
  • 9,6 milliárd forint pedig a Bethlen Gáborhoz Alaphoz kerül három tételben egyéb célokra és tárgyi kiadásokra.

A kormány továbbá elrendelte az olaszországi iskolarendszerű kiképzés és a merevszárnyú pilótaképzés finanszírozását a Magyar Honvédség részére a Honvédelmi Minisztérium költségvetéséből, és meghatározta, hogy 40,465 millió eurónak (jelenlegi árfolyamon 15,4 milliárd forint) megfelelő forintösszegű kötelezettségvállalást tehet a tárca erre a célra.

Emellett a Kormány jóváhagyta a Nemzeti Foglalkoztatási Alap fejezet válsághelyzeti támogatásának 400 millió forint összegű túllépését a költségvetési törvényben rögzített kereteken belül.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×