eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Businessman holding smartphone and showing holographic graphs and stock market statistics lost profits. Concept of growth planning and business strategy. Display of bad economy form digital screen.
Nyitókép: A. Martin UW Photography/Getty Images

Madár István: szinte a teljes nemzetgazdaságra kiterjedő beruházási lejtmenet van

2023 második negyedévben Magyarországon a beruházási teljesítmény 13,5 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőtti szinttől, negyedéves alapon pedig 4 százalékos volt a csökkenés. Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője értékelte a KSH friss számait.

Kifejezetten kedvezőtlen adatok láttak napvilágot, hiszen az előző negyedévhez képest 4,1 százalékos, az egy évvel korábbi szinthez képest pedig 13,5 százalékos volt a visszaesés a beruházási aktivitásban, amivel tulajdonképpen négy negyedéve folyamatos lejtmenetben van a beruházási tevékenység Magyarországon – értékelte a KSH csütörtök publikált számait Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. A szakértő elmondása szerint, bár az esés egy nagyon magas szintről indult, voltaképp ugyanolyan hosszú idő óta tart, mint amilyen régóta a magyar gazdaság recesszióban van. Előbbi azonban jóval jelentősebb, tekintettel arra, hogy most már egy két számjegyű zsugorodásról beszélhetünk – mondta.

Bár a beruházási teljesítmény és az, hogy a gazdaság recesszióban van, alapvetően közös okokra vezethető vissza, a kettőnek nem feltétlenül ugyanaz a dinamikája – fogalmazott a szakértő, aki szerint

„a gazdaság lassan azért magára talál majd, a beruházást viszont számos olyan tényező gyengíti, ami miatt lehet, hogy lassabb lesz a feltámadása”.

Emlékeztetett, hogy az általános gazdasági pangás mellett az óriási költségvetési beruházási leállások, az uniós fejlesztési források elapadása, a hatalmas kamatemelkedés, ami finanszírozói és keresteti oldalra hat, ezek mind-mind olyan visszafogó erőt jelentenek, amik mellett teljesen érthető, hogy a beruházások egy magas szintről „bebuktak”.

Különösen az építési beruházások lejtmenete meredek, míg a gépberuházások egyelőre jobban tartják magukat; a feldolgozóipar egészen jól ellenáll a beruházási visszaesésnek, de az összes többi ágazat nagyon jelentős eséseket szenved el – emelte ki, hozzátéve: nem egy ágazat 20-30 százalékos visszaesést mutat éves alapon az aktivitási beruházásban.

„Nyugodtan mondhatjuk azt, hogy a nemzetgazdaságnak szinte teljes egészére kiterjedő beruházási lejtmenet van Magyarországon.”

Maga a beruházási tevékenység, mint egy a gazdasági növekedéshez való közvetlen hozzájárulás az egyből megjelenik, és hozzájárult ahhoz, hogy meglepetésre a második negyedévben is folytatódott Magyarországon a recesszió – mondta Madár István. Ugyanakkor nem elfelejtendő, hogy az elmúlt időszakban nagyon magas volt a beruházási volumen és a beruházások szintje igen-igen magas helyről esik vissza, ami azt jelenti, hogy az a fajta tovagyűrűző hatás, miszerint ha nincs beruházás, akkor nincs kapacitásbővítés, nincs fejlesztés, és így nem lesz növekedés, nem feltétlenül érvényesül most, mert még mindig 25 százalék fölött lehet a beruházási ráta Magyarországon, ami nagyon jelentős.

Arról tehát nincs szó, hogy olyan kapacitásbővítési elakadások lennének, amik elkezdték volna akadályozni a növekedést

– magyarázta a Portfolio munkatársa.

Fontos látni azonban, hogy a beruházásokat fékező hatások a következő negyedévekben is jelen lesznek – folytatta Madár István, példaként említve a magas kamatokat, az uniós források akadozását, illetve a költségvetési problémák miatti állam fejlesztések elmaradását, miközben a lakás- és irodapiac – amiknek jellemzően többéves ciklusaik vannak – csak most kezdte meg a lejtmenetet. Emiatt a beruházási klíma várható az év hátralévő részében, de akár még jövőre is igen hűvös maradhat, ez pedig azt vetíti előre, hogy a beruházási ráta minden bizonnyal el fog kezdeni esni, pontosabban már most is esik, de ez az esés tovább gyorsulhat. Ha ez tartósabbnak bizonyulna, akkor valószínűleg már lehetne arról beszélni, hogy a fejlesztések elmaradása okoz-e esetleg korlátokat, de egyenlőre azért ilyet nem látni – fogalmazott a makrogazdasági elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×