eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Getty Images

Zuhan a tej ára, de a vásárlók ezt kevésbé érzik

Világszerte csökken a tej termelői ára. Magyarországon az alapár 6 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 5 százalékkal mérséklődött 2023 júliusában a 2023. júniusihoz képest, és 10 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának átlagárától.

Az agrarszektor.hu elemezte a tejár árának alakulását. Magyar és nemzetközi adatokat is közöltek. A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 júniusában az Európai Unióban 10, Új-Zélandon 16, az USA-ban 33 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A sajtok ára is zuhan a világpiacon. A szaklap adatai szerint az ömlesztett vaj értékesítési ára (FOB Óceánia) 2023 33. hetében 12 százalékkal, a cheddar sajté 18 százalékkal, a teljes tejporé 21, a sovány tejporé pedig 33 százalékkal csökkent 2022 azonos időszakához mérten.

A hivatkozott jelentés kitér arra is, hogy a KSH adatai szerint

a fogyasztói árak is csökkentek több termékkategóriában, igaz, többnyire csak kismértékben.

Az UHT-tej, a trappista tömbsajt, a vaj és a tejföl ára is mérséklődött valamelyest, leginkább csak 1-5 százalékos mértékben. Igazán érezhető ármérséklődés csak a 12 százalék zsírtartalmú tejföl és az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tej esetében következett be – előbbi 7, utóbbi 9 százalékkal lett olcsóbb.

Az elemzés alapján az látható, hogy a tej termelői és feldolgozói átadási ára is a legtöbb árucsoportban, a nyerstej és a különféle feldolgozott termékek esetében is nagyarányúan csökken a korábbi csúcsokhoz képest.

A fogyasztói árak ezt csak késve és kisebb mértékben követik, a boltokban tapasztalható árcsökkenés mindössze néhány százalékot tesz ki. Az 1-3 százalékos árcsökkenés ugyan változást jelent a korábbiakhoz képest, de a vásárlók által nem érzékelhető jelenség, érdemi, 7-9 százalékos árcsökkenés csak néhány termék esetében volt mérhető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×