eur:
389.58
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
CHINA - 2021/04/24: In this photo illustration the Chinese electronics manufacturer company Xiaomi logo seen displayed on a smartphone with the word cancelled on a computer screen. (Photo Illustration by Budrul Chukrut/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Budrul Chukrut/SOPA Images/LightRocket/Getty Images

Jöhetnek a Xiaomi-autók

A Xiaomi kínai technológiai cég megkapta a Kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság engedélyét elektromos járművek gyártására és ezzel egy lépéssel közelebb került annak a tervének a megvalósulásához, hogy akár már a jövő év elejétől saját autókat készítsen.

A Xiaomi 10 év alatt mintegy 10 milliárd dollárt tervez befektetni az autóiparba, és 2024 első felében tervezi a tömeggyártás elindítását. Eddig azonban kétséges volt, hogy sikerül-e megvalósítani az elképzelést, mivel az NDRC gyakorlatilag felfüggesztette az új elektromos járművek gyártásának elindításához szükséges engedélyek kiadását részben az ágazati kereslet lassulása miatt. Az NDRC mellett még meg kell szerezni a kínai ipari és informatikai minisztérium engedélyét is, amely azt vizsgálja, hogy az új autómodellek megfelelnek-e a műszaki és biztonsági követelményeknek.

A Xiaomi júliusban fejezte be pekingi gyárának az építését, amely a jövő évtől évi 100 ezer autó gyártására lesz képes,

de a kapacitást évi 200 ezerre tervezik növelni.

Kínában tavaly 5,67 millió new energy vehicles (NEV) gyűjtőnév alatt kategorizált, a teljesen elektromos autókat és különböző hibrideket is magában foglaló alternatív hajtású járművet értékesítettek, ami 90 százalékkal több a 2021. évinél és több mint a fele a globális eladásoknak.

Korábban a kínai kormány különféle mechanizmusokat alkalmazott az ilyen járművek gyártásának ösztönzésére. Ezek között szerepelt az elektromos autókat vásárlók és gyártók támogatása, valamint a kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×