eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Paks II. Atomerőmű Zrt.

Itt az oroszok bejelentése: Pakson óriási munkálatok kezdődtek

2023. augusztus 21-én a Paks II. Atomerőmű projekt fővállalkozója, a Roszatom mérnöki részlegéhez tartozó Atomsztrojekszport vállalat hozzákezdett Pakson az új VVER-1200-as blokkok kivitelezési szakaszának munkálataihoz. Ennek részeként az orosz vállalat alvállalkozója, a Duna Aszfalt Kft. megkezdte az előkészületeket a talaj kitermelésére a leendő 6-os blokk munkagödréből. Egy másik alvállalkozó, a Bauer Magyarország Kft. pedig hozzáfogott a talajszilárdítási munkálatok előkészületeihez, illetve folytatja a résfal építését.

A kivitelezési szakasz azután vette kezdetét, hogy a magyar és az orosz fél képviselői 2023. augusztus 18-án aláírták a két új atomerőművi blokk létesítéséről szóló szerződés módosítását, majd ezt követően a megrendelő Paks II. Atomerőmű Zrt. kiadta a fővállalkozónak a hivatalos értesítést arról, hogy a projekt a második szakaszba, a kivitelezés szakaszába lépett.

A leendő 6-os blokk munkagödréből a föld kitermelése mínusz 5 méteres szintig egy hatalmas munkafolyamat kezdete, de már önmagában ez a munkafázis is grandiózus: négy futballpálya területének megfelelő méretű a munkagödör, és körülbelül 1 millió köbméter földet kell kitermelni és elszállítani. A tervek szerint a 6-os blokk területén ez a munka az ősz vége előtt befejeződik – olvasható a Roszatom Infostartnak is megküldött sajtóközleményében.

A második, a fő szakasz munkálatainak megkezdésére kapott engedély lehetővé teszi az atomerőművi főberendezések gyártásának elindítását mind az orosz vállalatoknál, mind a pedig a Roszatom partnervállalatainál.

Augusztus 21-én az Atomsztrojekszport vállalat utasítást adott az érintett üzemeknek, hogy kezdjék meg a Paks II. Atomerőmű érintett berendezéseinek legyártását.

A Paks II. Atomerőmű projekt kivitelezési szakaszba történő átlépése lehetővé teszi az összes fő építmény létesítésének megkezdését. A második szakasz jelentős létszám-, gép- és eszközbővítést igényel. A projekten végzett munka intenzitása folyamatosan növekszik – teszik hozzá.

A Paks II. Atomerőmű projektben való részvétel iránt nagy az érdeklődés mind a magyar, mind egyéb európai, valamint harmadik országbeli cégek részéről. Ennek eredményeként a magyar gazdaság nemcsak egy újabb megbízható villamosenergia-termelési forrást kap, hanem a projekt többszöröző hatásának köszönhetően jelentős adóbevételekhez jut az ország, új munkahelyek létesülnek. Csak az atomerőmű építése önmagában mintegy 10 ezer munkahelyet jelent, emellett az orosz ipar is jelentős megrendelésekhez jut.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×