eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash

Lejjebb csúszott Magyarország a nemzetközi versenyképességi rangsorban

Egy év alatt hét hellyel rontotta Magyarország a pozícióját a svájci IMD kutatóintézet versenyképességi rangsorában.

A svájci IMD versenyképesség kutatóintézet 64 országot tartalmazó listája alapján Magyarország egészen 2022-ig minden évben javította versenyképességét, de 2022-ről 2023-ra héthelynyit lecsúsztunk – mondta el az InfoRádióban Csath Magdolna, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kutatóprofesszora.

A szakember szerint érdekes Budapestnek a V4-eken, illetve a teljes EU-n belüli helyezése a rangsorban. Magyarországon kívül csak Szlovákia rontotta a pozícióját négy hellyel. Lengyelország és Csehország viszont 7-8 hellyel javította a pozícióját. Az Európai Unió tagországa közül hét ország előrelépett, 16 pedig rontott a helyezésén, míg a többiek rangsoron belüli helye változatlan maradt.

A kutató szerint Magyarország romló versenyképességi helyezése a kiugróan magas inflációnak, a romló egészségügyi ellátórendszernek, a kiszámíthatóság és átláthatóság hiányának, a fizetési mérleg egyensúlyproblémájának, a GDP csökkenésének, a magas költségvetési hiánynak és a termelékenység romlásának tudható be. De az sem segíti a versenyképességet, hogy túl nagy az állami beruházások aránya a magánszektoréval szemben, és túl sok az olyan összeszerelő vállalkozás, amely mind csak az állami támogatás, az alacsony társasági adó és az alacsony bérek miatt jön Magyarországra – tette hozzá Csath Magdolna.

Az egyetemi kutató úgy véli, hogy a legfrissebb, versenyképességeket összehasonlító rangsorban látható előrelépésekből az a tanulság vonható le, hogy tudásalapú, válságálló beruházásokkal még a magas társasági adóval működő országok is képesek lehetnek a folyamatos előrelépésre a nemzetközi versenyképességi listákon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×