eur:
391.02
usd:
366.98
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Traditional Tower block residential apartments and homes in Budaors, Hungary. Homes look clean, well kept and painted colourfully. Great example of ex communist style buildings made to look attractive and well lived in.
Nyitókép: Getty Images/ Craig Hastings

Elszálltak a lakások bérleti díjai

Gyakorlatilag lehetetlen helyzetben van, aki egyedül szeretne lakást bérelni, és a minimálbérből kell kigazdálkodnia a költségeket.

A penzcentrum.hu által megkérdezett szakemberek szerint a nettó 154 ezer forintos havi keresetből maximum egy szoba jönne ki Budapesten, de vidéken sincsenek sokkal jobb esélyek. Országszerte a hirdetett kiadó ingatlanok, szobák pár százaléka jöhet csak szóba ilyen kevés pénzből.

Jobb helyzetben van viszont az, aki a nettó mediánkereset (305 ezer forint) felét is el tudja költeni bérleti díjra: itt már sokkal több a lehetőség, akár még egy családi ház is beleférhet a keretbe. A hazai társasházak jelentős része emelni kényszerült a közös költségeken, ami fájhat a bérlőknek is.

Ma a minimálbér összege Magyarországon bruttó 232 000 forint, aminek a nettója egy kicsivel több, mint 154 ezer forint. Ekkora összegből mind félretenni, mind lakáshitelt felvenni gyakorlatilag lehetetlen ma Magyarországon, így a lakhatás szempontjából elég elkeserítő helyzetben van, akinek ekkora összegből kell boldogulnia.

A portál szerint megkérdezett ingatlanpiaci szakértők szerint, hogy ha valaki a minimálbér felét tudja lakhatásra költeni, akkor nagyon leszűkülnek a lehetőségei az albérletpiacon. Ugyanis Budapesten és Pest megyében a több mint 8000 kiadó lakás és ház közül csak 1 százaléknyi bérelhető maximum 78 ezer forintért. Számszerint 97 darab bérleményből lehet választani, amik ráadásul szinte minden esetben csak 1-1 szobát jelentenek egy nagyobb ingatlanon belül.

Akinek csak ennyire futná, az jobban teszi, ha a lehető legjobb helyen bérel szobát. Már Budapest belvárosában is elérhető egy-egy kiadó szoba havi 40-50 ezer forintért. Fontos viszont, hogy a bérleti díjon felül valamekkora rezsiköltséggel is számolni kell, ami jellemzően 10-20 ezer forintot tesz ki havonta egy-egy szoba esetében is.

A 77 ezer forintosösszeghatárból már vidéken is elég nehéz bérelhető lakást találni. A vidéki nagyvárosokban, főként az egyetemvárosokban jóval meghaladja az átlagos bérleti díj a minimálbér felét, így itt is egyre ritkább, hogy ebből az összegből ki lehessen hozni egy önálló lakás vagy ház bérlését.

A hazai bruttó mediánkereset, vagyis ez az az összeg, aminél pont ugyanannyian keresnek többet, mint ahányan kevesebbet 440 700 forint, aminek a nettója 305 900 forintot. Ha valaki ennek a félt szánná ingatlan bérlésre, azaz kb. 152 ezer forintot, az már a jó minőségű lakásokból válogathat sőt neki, akár már egy családi ház sem elérhetetlen. Persze inkább csak vidéken és nem a fővárosban. Budapesten ennyi pénzért még elég szűkös a kínálat és nagy szerencse kell ahhoz, hogy valaki jó lakást bérelhessen.

Ellenben vidéken a 130-150 ezer forintos bérleti díj a garzonlakásokon felül már viszonylag nagyobb szabadságot ad. Itt még egy családi ház bérletidíjára is elegendő lehet ez az összeg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×