eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Munkagépekkel talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án. A valaha volt legnagyobb, mintegy 3000 milliárd forint összértékű magyarországi beruházás keretében a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) közvetlenül 9000 új munkahelyet hoz létre Debrecenben.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Épülhet a CATL hatalmas cellagyártó részlege Debrecen határában

Ez az akkumulátorgyár-beruházás első üteme.

A Debreciner értesülése szerint a kínai CATL debreceni akkumulátorgyára a beruházás első ütemére a tereprendezési, valamint a mélyalapozási munkálatok engedélye után a napokban megkapta az építési engedélyt is – számolt be a 24.hu. Az Együtt Debrecenért Egyesület kiadványának munkatársa állampolgári jogon kért betekintési lehetőséget a határozatba.

A dokumentum alapján

a CATL egy cellagyártó és egy közműellátó épületet, valamint egy tűzivíztartály-szivattyúházat, a főportát építheti fel a Debrecen határában található ipari parkban.

Az engedélyezett épületek közül a cellagyártó a legnagyobb, aminek befoglaló mérete 832,58 méterszer 157,28 méter. (Összehasonlításképp, a Nagyerdei Stadion alapterülete szerint közel harmincszor férne be az első ütem gyárépületébe.) A cellagyártó részleg háromszintes, lapos tetejű vasbeton épület lesz, magassága közel 20 méter, ez egy hétemeletes háznak felel meg. A hasznos belterülete 209 519,98 négyzetméter, vagyis 21 hektár.

A kínai gyár év elején, februárban kapta meg a kormányhivataltól a környezethasználati engedélyt. Bár az ígéretek szerint minden eddiginél szigorúbb feltételeket szabtak a gyár működéséhez, a 24.hu információi szerint eddig heten – öt magán személy, illetve két civil szervezet – támadták meg azt a bíróságon.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×