eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 10. vasárnap Judit
Nyitókép: Pixabay

Raisz Anikó: itt a felismerés, a hulladék egyben nyersanyag is

Július 1-jétől átalakul a hazai hulladékgazdálkodás és életbe lép a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is. A változás ugyanakkor nem érinti a lakossági szemétszállítást – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára. Raisz Anikó arról is beszélt, hogy a hulladék egy jelentős része értékes és másodnyersanyagként jól hasznosítható.

Július 1-jétől ugyanaz fogja elvinni a hulladékot, aki eddig is elvitte, a változások a közszolgáltatásnak ezt a részét nem érintik, tehát amit eddig megszoktunk, az folytatódik tovább – mondta Raisz Anikó. Az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára megerősítette, hogy az új koncessziós rendszerben a koncesszor ugyanazokkal a társaságokkal kötötte meg a szerződéseket, tehát ugyanazok a szolgáltatók fogják elszállítani a hulladékunkat, mint eddig.

"Hosszú időn keresztül az volt a hozzáállás, nemcsak nálunk, a világ minden részén, hogy a hulladék az valami értéktelen valami, amivel semmit nem lehet kezdeni és amit felejtsünk is el gyorsan. Egyrészt nem lehet elfelejteni, tehát ez az egyik rossz hír, hogy ez nem így működik, a másrészt viszont felmerült, és uniós szinten már sokkal hamarabb eljött az a felismerés, hogy a hulladék valójában másodnyersanyagnak tekinthető" – mondta Raisz Anikó, de hozzátette, nyilván nem minden része, de van rengeteg olyan eleme, amely értékes, amelyből valamit újra ki lehet nyerni, vagy amit újra lehet hasznosítani, feldolgozni.

"Ha van egy olyan körforgás, amibe bele tudjuk helyezni ezeket a hulladékokat, terméket vagy alapanyagot tudunk belőlük előállítani, ezt úgy hívják, hogy körforgásos gazdaság" – emelte ki.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy most egy lineáris modellből próbál átállni Európa a körforgásos gazdaságra, ami annyit jelent, hogy nem úgy tekintünk egy árucikkre, hogy kitermeltük hozzá nyersanyagot, használtuk, majd hulladékká vált és elfelejtjük, hanem megpróbáljuk minél tovább ebben a körforgásban benntartani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×