eur:
389.09
usd:
363.7
bux:
67993.16
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Esztergom, 2023. november 15.Erős Gábor fideszes országgyűlési képviselő, Pethő Zsolt, a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója és Hernádi Ádám (Fidesz) polgármester (b-j) az esztergomi hulladékudvar alapkőletételén 2023. november 15-én. A városban épül fel a MOHU Mol első hulladékudvara, az országban több év alatt további 82 hasonló létesítményt építenek.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Több mint 80 hulladékudvart építenek idehaza

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. a következő tíz évben 185 milliárd forintot fordít fejlesztésekre, ebből 10 milliárd jut hulladékudvarok építésére. Az első ilyen létesítmény alapkövét szerdán Esztergomban tették le.

A korszerű esztergomi létesítmény várhatóan 2024 májusától várja a város és térsége lakosságát. A cég évente tíz új hulladékudvart építene, amelyből Pethő Zsolt vezérigazgató szerint nagyjából 80-ra lenne még szükség.

Első körben többek között Tiszaföldváron, Karcagon és Veresegyházán lesz még hasonló létesítmény. Az új hulladékudvarokban megnövekedett nyitvatartással várják a lakosokat és sokkal szélesebb lesz a leadható anyagok köre.

A leadott hulladék mennyiségét és szállítását egy transzparens informatikai rendszer, az úgynevezett Waste tracking ellenőrzi.

A hulladékudvar-rendszer fejlesztésének célja az újrahasznosítás növelése, a lerakás csökkentése és környezetünk megóvása. A MOHU a következő évtizedben több mint 10 milliárd forintot költ a hazai hulladékudvarok fejlesztésére.

Esztergomban 28 ezer, az agglomerációval együtt csaknem 130 ezer ember veheti igénybe a tavasszal elkészülő új hulladékudvart. Hernádi Ádám polgármester azt mondta az InfoRádiónak, nagyon fontos, hogy a háztartásokban keletkező hulladék ne a közutakra vagy az erdő szélére kerüljön ki, hanem legyen olyan hely, ahová leadható. Hozzátette: az új lehetőségnek köszönhetően ellenőrzött körülmények között nemcsak az esztergomiak, hanem a környéken élő emberek is megfelelő, a célra használt helyre tudják vinni a feleslegessé vált elektronikai eszközöket, építési vagy veszélyes hulladékot.

Az érintett területet a város jelölte ki és biztosította, a 4000 négyzetméteres hasznos alapterületű hulladékudvart pedig a MOHU építi fel.

A cég vezérigazgatója, Pethő Zsolt közölte:

a következő tíz évben 185 milliárd forintot fordítanak fejlesztésekre,

a már említett 10 milliárdot ebből az összegből tervezik felhasználni hulladékudvarok építésére. A MOHU folyamatosan egyeztet az önkormányzatokkal a beruházási lehetőségekről, minél előbb meg szeretnék szerezni a szükséges engedélyeket és igyekeznek majd időben megfelelő tájékoztatást adni a lakosságnak is arról, mely helyszíneken lesznek hulladékudvarok. Fontosnak tartja, hogy jól megközelíthető helyen legyenek ezek a létesítmények.

Pethő Zsolt elmondta: a céljuk az, hogy minden 10 ezer fősnél nagyobb településen legyen hulladékudvar, amelyet a környéken élők is igénybe vehetnek. A MOHU vezérigazgatója szerint sikeresen és zökkenőmentesen ment végbe a hulladékgazdálkodás koncessziós átvétele. Mint mondta, elsősorban azt tartották szem előtt, hogy mindenképpen elszállítsák a hulladékot és megfelelő időben kiállítsák a számlákat, ezeket a feladatokat, adminisztratív teendőket megoldották, nem volt semmilyen fennakadás.

Reményei szerint a 2024-es év már a fejlesztésekről szól majd. A tervek szerint visszaváltási rendszert vezetnek be január elsejétől, megkezdik a konyhai ételmaradékok elkülönített gyűjtését a nagyvárosokban, 200 ezer lakosnál helyeznek ki fix szelektív kukát az eddigi zsákos gyűjtés helyett és folytatódik a hulladékudvarok létesítése is.

Az esztergomi hulladékudvar alapkövébe helyezett időkapszulában egy idei 200 forintos érmét, egy műanyag játékkukát, a képviselő-testületi határozat másolatát, valamint a helyi napi- és havilap egy-egy példányát helyezték el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A Visa két új mesterséges intelligencia alapú csalásmegelőző, kockázatcsökkentő megoldást jelentett be, melyek a csalások lehetőségét az azonnali, számlák közötti és az online fizetések esetében csökkentik a Visa hálózatán belüli és azon kívüli tranzakciók esetén is - közölte a társaság. A csalásokról és a fizetési trendekről is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT rendezvényén. Regisztráció itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×