eur:
395.04
usd:
364.21
bux:
65475.53
2024. március 19. kedd Bánk, József
Dolmányos varjú (Corvus cornix) a belvárosi Szabadság téren 2020. január 29-én. A Főkert Nonprofit Zrt. közlése szerint az elmúlt hetekben a társaság kezelésében álló parkot és annak nagyobb fáit vetési varjak (Corvus frugilegus) kezdték el rendszeresen látogatni. A védett madarak jelentősebb számban csupán az október közepétől február második feléig tartó időszakban tartózkodnak a fővárosban, költőfajként már több mint két évtizede eltűntek Budapestről. A társaság fenntartása alá eső területekről február első hetében ideiglenesen begyűjtik a nagyobb csapatok után rendszeresen feltűnő ürülékkel beszennyeződő utcabútorokat, majd a madarak elvonultát követően visszahelyezik. A padokat az eltávolításig rendszeresen takarítják.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kétféle kukafedéllel üzentek hadat a varjaknak

Újabb 200 darab közterületi, nyitott hulladékgyűjtő edényre szerelnek fedelet a kukákban guberáló madarak miatt - számolt be az InfoRádiónak a Budapesti Közművek köztisztasági főigazgatója, Varga Csaba.

A dolmányos varjak, csókák és szarkák gyakran a fedetlen hulladékgyűjtőkben kutatnak élelem után, ami azzal jár, hogy nem csak ételmaradékokat, hanem egyéb hulladékokat is kikotornak. Tavaly májusban tesztjelleggel a Népligetben, a Tabánban és a Horváth-kertben 20 rácsos hulladékgyűjtőre szereltek fedeleket – mondta az InfoRádiónak Varga Csaba, a Budapesti Közművek köztisztasági főigazgatója.

"Szerkesztettünk, terveztünk, legyártattunk fedeleket. Kipróbáltuk, hogy milyen lesz a tapasztalat ezzel kapcsolatban. Ezek a fedelek pont elfedik az edényt, amelyekbe a varjak eddig be tudtak mászni.

Kétfajta kivitel van, az egyik zárt, a másik közepén van egy lyuk, ott az állampolgárok a fedő felemelése nélkül tudják bedobni a szemetet.

A cél az volt, hogy a varjak ne férjenek hozzá a szeméthez" - részletezte.

Már a tesztüzem ideje alatt csökkent a madarak által széthordott hulladék mennyisége, ezért tavaly további több mint 500 hulladékgyűjtőre szereltek fedelet. Most ezek száma újabb 200-zal bővült a Margitszigeten, a Szilágyi Erzsébet fasoron és a Gellérthegyen is.

"Összességében több mint 700 edényen van már fedő, ez nem csak lakossági, köztisztasági érdek, hanem a saját érdekünk is, mert kevesebb lakossági bejelentést kapunk, és a saját munkatársaink dolga is egyszerűsödik, mert nem kell a hulladékgyűjtők környékéről külön felszedni a szemetet" - mondta még Varga Csaba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Nagy esésben a bitcoin, bizonytalanság a tőzsdéken

Nagy esésben a bitcoin, bizonytalanság a tőzsdéken

Oldalazást láthatunk egyelőre az európai piacokon, a nemzetközi befektetők az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetére várnak. A legutóbbi inflációs számok arra késztethetik a központi bankot, hogy jelezzék: a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradnak magasabbak. A piaci szereplők jelenleg 99%-os valószínűséget jósolnak arra, hogy a Fed ezen a héten változatlanul hagyja az irányadó kamatlábakat. Eközben jelentős lefordulást láthatunk a kriptodevizák piacán, nagy esésben van a bitcoin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×