eur:
393.05
usd:
372.4
bux:
55574.17
2023. szeptember 28. csütörtök Vencel
Dolmányos varjú (Corvus cornix) a belvárosi Szabadság téren 2020. január 29-én. A Főkert Nonprofit Zrt. közlése szerint az elmúlt hetekben a társaság kezelésében álló parkot és annak nagyobb fáit vetési varjak (Corvus frugilegus) kezdték el rendszeresen látogatni. A védett madarak jelentősebb számban csupán az október közepétől február második feléig tartó időszakban tartózkodnak a fővárosban, költőfajként már több mint két évtizede eltűntek Budapestről. A társaság fenntartása alá eső területekről február első hetében ideiglenesen begyűjtik a nagyobb csapatok után rendszeresen feltűnő ürülékkel beszennyeződő utcabútorokat, majd a madarak elvonultát követően visszahelyezik. A padokat az eltávolításig rendszeresen takarítják.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kétféle kukafedéllel üzentek hadat a varjaknak

Újabb 200 darab közterületi, nyitott hulladékgyűjtő edényre szerelnek fedelet a kukákban guberáló madarak miatt - számolt be az InfoRádiónak a Budapesti Közművek köztisztasági főigazgatója, Varga Csaba.

A dolmányos varjak, csókák és szarkák gyakran a fedetlen hulladékgyűjtőkben kutatnak élelem után, ami azzal jár, hogy nem csak ételmaradékokat, hanem egyéb hulladékokat is kikotornak. Tavaly májusban tesztjelleggel a Népligetben, a Tabánban és a Horváth-kertben 20 rácsos hulladékgyűjtőre szereltek fedeleket – mondta az InfoRádiónak Varga Csaba, a Budapesti Közművek köztisztasági főigazgatója.

"Szerkesztettünk, terveztünk, legyártattunk fedeleket. Kipróbáltuk, hogy milyen lesz a tapasztalat ezzel kapcsolatban. Ezek a fedelek pont elfedik az edényt, amelyekbe a varjak eddig be tudtak mászni.

Kétfajta kivitel van, az egyik zárt, a másik közepén van egy lyuk, ott az állampolgárok a fedő felemelése nélkül tudják bedobni a szemetet.

A cél az volt, hogy a varjak ne férjenek hozzá a szeméthez" - részletezte.

Már a tesztüzem ideje alatt csökkent a madarak által széthordott hulladék mennyisége, ezért tavaly további több mint 500 hulladékgyűjtőre szereltek fedelet. Most ezek száma újabb 200-zal bővült a Margitszigeten, a Szilágyi Erzsébet fasoron és a Gellérthegyen is.

"Összességében több mint 700 edényen van már fedő, ez nem csak lakossági, köztisztasági érdek, hanem a saját érdekünk is, mert kevesebb lakossági bejelentést kapunk, és a saját munkatársaink dolga is egyszerűsödik, mert nem kell a hulladékgyűjtők környékéről külön felszedni a szemetet" - mondta még Varga Csaba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.28. csütörtök, 18:00
Áder János
volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke
Eddig is felforgatta a mesterséges intelligencia a bankok világát, de most jön még csak a java

Eddig is felforgatta a mesterséges intelligencia a bankok világát, de most jön még csak a java

Hamarosan új világ jöhet a bankoknál: bár még csak laboratóriumi környezetben tesztelik, egyre több területre szivároghat be a generatív AI - derült ki a Finshape Digital Banking Club Budapest elnevezésű rendezvényén. A panelbeszélgetésen szó volt arról is, hogy milyen munkafolyamatot válthat ki a mesterséges intelligencia, és ha egy ilyen projekt élesedik, megengedhetjük-e a generatív AI-nak, hogy hibázzon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 28. 16:52
×
×
×
×