eur:
389.4
usd:
363.38
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Ütemes kamatcsökkentésre számítanak az elemzők

A láthatáron pedig már az év második fele, az irányadón kívül az alapkamat csökkentésének esélye is felbukkant.

Hasonló ütemben folytatva a májusban megkezdett kamatcsökkentést, várhatóan újabb 100 bázisponttal 16 százalékra csökkentheti az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntő ülésén - mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője. Beke Károly szerint nemcsak a kamatfolyosó felső széle, hanem az irányadó kamat is 100 bázisponttal csökkent, most is hasonló változtatásra számítanak. Ennél érdekesebb lehet kedden a tanács helyzetértékelő közleménye, illetve az MNB esetleges további keddi közlései a friss inflációs- és GDP-prognózissal.

Ha a csökkentés továbbra is ezzel a mértékkel folytatódik, akkor az irányadó kamat szeptember végén érheti utol a 13 százalékos alapkamatot a szakértők szerint.

Ezt követően az lesz a kérdés, hogy miként alakulnak az inflációs kilátások.

Ha addig tovább folytatódik majd az infláció meredek csökkenése, akkor akár már októberben folytathatja tovább a kamatcsökkentést az MNB, tehát az alapkamat is mérséklődhet. Van egy olyan elemzői forgatókönyv is, mely szerint akkor majd kivárnak 1-2 hónapot, és csak valamikor az év legvégén döntenek a további kamatcsökkentésről.

Az alapkamat az év végére a becslések szerint 10-12 százalék közé juthat el a fenti két forgatókönyv és az infláció függvényében.

Legutóbb a jegybank is azt közölte, hogy az év végére várhatóan egy számjegyűre csökkenő infláció mellett pozitív reálkamatra számít, ami azt jelenti, hogy a várhatóan 8-9 százalék körül inflációs rátánál magasabb lesz lehet az alapkamat az év végén. Ez megerősíti a 10-12 százalékos sávban szóródó előrejelzéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×