eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Wooden blocks with the word GDP and up and down arrows. An unstable economy in the country. Financial measure of the market value of all the final goods and services produced in a specific period.
Nyitókép: Andrii Yalanskyi/Getty Images

Az akkumulátorgyártás húzta az ipart

Magyarország 4,6 százalékos GDP-növekedéssel folytatta a felzárkózást az uniós átlaghoz - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal kedden megjelent, Magyarország 2022 kiadványában.

A KSH honlapján közzétett összefoglaló szerint a geopolitikai feszültségek rontották az energiaellátás biztonságát, növelték az inflációt és a kormányzati szektor hiányát. A kedvezőtlen körülmények miatt mérséklődött a költségvetési szervezetek fejlesztési aktivitása, a vállalkozásoké és a háztartásoké ugyanakkor fokozódott, a beruházások összértéke éves szinten ismét csúcsot döntött.

A mezőgazdaságnak súlyos veszteségeket okozott az aszály, de minden más gazdasági ág hozzájárult a 2022-es növekedéshez. Az ipari termelésnek kedvezett a járműgyártás élénkülése és akkumulátorgyártás bővülése.

A munkaerőpiaci folyamatok ugyancsak kedvezően alakultak, a foglalkoztatás továbbra is magas, ami hozzájárult a kiskereskedelmi forgalom növekedéséhez, amit csak az utolsó negyedévben vetett vissza az egyre emelkedő infláció - írták.

A KSH kiadványa a gazdaság állapota mellett a társadalmi folyamatokra is kitér.

A tavalyi adatok szerint a népességfogyás mérséklődött, és bár a gyermekvállalási kedvet jelző teljes termékenységi arányszám 2012 óta először csökkent, továbbra is 1,5 fölött maradt. A születések száma szintén csökkent 2021-hez képest, de a nemzetközi vándorlási többlet fékezte a népességfogyást - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×