eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Analog electricity meter for households.
Nyitókép: Torsten Asmus/Getty Images

Itt van minden, amit az új kormányintézkedésekről tudni lehet

Három részes gazdaságvédelmi akcióterv érkezik, Gulyás Gergely a Kormányinfón számolt be a részletekről.

A kormány "meghallgatta" a kamarák észrevételeit, és megszületett a várt döntés a fix áras energiaszámlákkal kapcsolatban.

A gazdaságvédelmi intézkedések közül az első a fix áras áramszerződésekre vonatkozik, ilyet kötött a vállalkozások 81 százaléka. Közülük három szektor cégei kapnak könnyítést:

  • feldolgozóipar,
  • szálláshely-szolgáltatás,
  • raktározás-szállítás.

Azért ezek, mert ezek termelő vagy ahhoz kapcsolódó tevékenységek, amelyeknek a gazdasági növekedésre és az inflációra is nagy hatásuk van. Cserébe azt várja a kormány, hogy e cégek növeljék a gyártókapacitásukat, viszont az áraikat ne emeljék.

Az intézkedéssel árplafont vezetnek be, ugyanis a tavaly ősszel megkötött szerződésekben nagyon magas, akár 320 euró/MWh-os ár szerepel, de az átlagos ár is 250 euró/MWh felett van.

Július 1-jétől 200 euró/MWh-ban állapítják meg a legmagasabb árat.

Az intézkedés több mint 5000 vállalkozást érint és mintegy 40 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek. (A fentiek nettó árak, az áfát és a rendszerhasználati díjat nem tartalmazzák.)

Később Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta: a gázszerződésekkel kapcsolatban nem döntöttek hasonló intézkedésről, mert az "megoldódik" október 1-jével, amikor majd akár fix áras szerződést is lényegesen olcsóbban lehet kötni, amennyiben nem következik be ugrásszerű gázárnövekedés.

Harmadik gazdaságvédelmi intézkedésként arról döntött a kormány, hogy a gyógyszergyártók és -forgalmazók július 1-jétől a megemelt extraprofitadó (20, majd 28 helyett most 40 százalékot kell fizetniük) felét, 20 százalékot leírhatnak, ha azt beruházásra vagy kutatás-fejlesztésre fordítják.

A gyógyszergyártók extraprofitadóját jövőre megfelezik - ezt már tartalmazza a 2024-es költségvetés -, ám ez még tovább felezhető lesz, amennyiben azokat az összeget beruházásra vagy k+f-re költik. A szektor egyébként 30 milliárd forint különadót fizetne be, de a lépéssel 15 milliárd forintra csökkenhet ez a teher.

Elhangzott még, hogy az árstopok meghosszabbításáról (június 30-ig van érvényben jelenleg a szabály) következő ülésén dönt a kormány.

Kiderült továbbá, hogy meddig marad a banki megtakarításokra kivetett szocho és az új állampapír-szabályozás - erről itt írtunk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×