eur:
389.97
usd:
365.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A 2021. január 4-én közreadott képen a Foxconn Technology Group tajvani elektronikai termékeket gyártó cég elektromos autókhoz fejlesztett platformjának bemutatója Tajpejben 2020. október 16-án. Sajtóértesülések szerint a Foxconn stratégiai együttműködésről tárgyal az elektromos autók gyártásával foglalkozó, kínai székhelyű Byton startup vállalkozással.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Nagy, guruló iPhone-okat fog gyártani a Foxconn

Nem csak Európában zajlik "kockázatmentesítés", vagyis az a folyamat, amelyben a politikai és gazdasági szereplők felkészülnek arra, ha esetleg elmérgesedne az amerikai viszony Kínával például Tajvan miatt.

A világ legnagyobb szerződéses bérgyártója, a tajvani Foxconn elnöke a BBC-nek adott exkluzív interjúban beszélt a cég jövőbeli terveiről, többek közt arról, hogy néhány kínai ellátási lánc elmozdítása mellett az elektromos járművek piacába kíván komolyabban befektetni a jövőben. Liu szerint az Egyesült Államok és Kína közti politikai feszültség miatt a Foxconnak fel kell készülnie a legrosszabbra, tehát akár azokra a forgatókönyvekre, ha netán Peking blokkolná/megszállná Tajvant - írta a hwsw.hu.

A Foxconn leginkább arról ismert, hogy az Apple termékeinek több mint felét gyártja – az iPhone-októl az iMac-ekig –, de ügyfelei közé tartozik a Microsoft, a Sony, a Dell és az Amazon is. Most azonban a cég az eddig a fejlődését hajtó két ország, az USA és Kína között találhatja magát.

A Foxconnál Washington és Peking közti jegesedő viszony mellett attól is tartanak, hogy egy esetleges koronavírus-járvány miatt ismét lezárják az országot és egy-egy fertőzés miatt leállíthatnak üzemeket.

Összességében ezért találták ki, hogy elektromos járműveket fognak gyártani. Liu szerint az EV-k valójában "nagy iPhone-ok". A tajvani gyártó a következő néhány évben az elektromos járművek globális piacának mintegy 5 százalékát szeretné lefedni, ami ambiciózus célnak hangzik annak fényében, hogy eddig csak pár modellt tud felmutatni.

A kockázatmentesítés miatt a kínai cég egyébknét egyes gyártósorokat, különösen a „nemzetbiztonsági termékekhez” kapcsolódó gyártósorokat a cég már elkezdte áthelyezni Kínából Mexikóba és Vietnámba. A vezető vélhetően a Foxconn által gyártott, adatközpontokban használt szerverekre utalt, amik érzékeny információkat tartalmazhatnak.

(A nyitóképen: A 2021. január 4-én közreadott képen a Foxconn Technology Group tajvani elektronikai termékeket gyártó cég elektromos autókhoz fejlesztett platformjának bemutatója Tajpejben 2020. október 16-án. Sajtóértesülések szerint a Foxconn stratégiai együttműködésről tárgyal az elektromos autók gyártásával foglalkozó, kínai székhelyű Byton startup vállalkozással.)

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×