eur:
388.99
usd:
363.57
bux:
68271.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
San Francisco, CA, USA - Feb 9, 2020: American microblogging and social networking service company Twitters Headquarters in San Francisco, California, in the evening.
Nyitókép: hapabapa/Getty Images

250 millió dollárra perelik a Twittert zenei kiadók

17 kiadó összesen 1700 dallal kapcsolatos jogsértés ügyében indított eljárást a cég ellen.

A nashville-i szövetségi kerületi bíróságon benyújtott keresetben a National Music Publishers' Association (NMPA) képviselte kiadók azt állítják, hogy a Twitter "engedélyezi és ösztönzi a jogsértést" a profit érdekében - írja a BBC.

A helyzet állításuk szerint azóta sem javult, hogy Elon Musk megvásárolta a céget.

A pert indító kiadók közt van a Sony, a BMG és a Universal is. Közösen azt állítják, a Twitter továbbra is "hatalmas hasznot húz az engedély nélküli zenék elérhetőségéből anélkül, hogy a szükséges licenszdíjakat megfizetné érte".

Ezzel ráadásul jogtalanul jut előnyhöz a Twitter vetélytársaival, közte az Instagrammal, a Facebookkal, a YouTube-bal és a Snapchattel szemben: ezek a vállalatok ugyanis megfizetik a jogdíjakat. ÍEzért most 250 millió dollárra - több mint 85 milliárd forintra - perelik a céget.

A Twitter egyetlenként nem hajlandó jogdíjat fizetni a felületén megtalálható dalok felhasználása után. A Twitter a vádra nem reagált a BBC megkeresését követően.

A cég tulajdonosa tavaly október óta Elon Musk, aki 44 milliárd dollárt fizetet a Twitterért.

"A Twitter 2022 októberi tulajdonosváltása nem vezetett javuláshoz abban, ahogyan a szerzői jogokkal kapcsolatban eljár. Éppen ellenkezőleg: a Twitter belső ügyei az ügy szempontjából releváns területeken rendezetlenek" - állítja az NMPA, elhívva a figyelmet arra, hogy a Twitter a tartalomellenőrzéssel és a szolgáltatási feltételek megsértésének ellenőrzésével foglalkozó részlegekben leépítéseket hajtott végre.

Az NMPA azt is állította, hogy a Twitter "rutinszerűen figyelmen kívül hagyja az ismert ismétlődő jogsértőket és az ismert jogsértéseket".

Elon Musk a cég felvásárlása óta elbocsátotta dolgozóinak háromnegyedét, megváltoztatta a felhasználói fiókok hitelesítésének folyamatát és az NBC-től érkező Linda Yaccarinót szerződtette maga helyére a cég élére.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×