eur:
389.41
usd:
363.37
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Sávos András, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke a szervezet üzleti reggelijén Budapesten, a Hotel Corinthiában 2023. február 15-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Felmérés: pesszimistábbak lettek a Magyarországon működő német cégek

Míg egy évvel ezelőtt a megkérdezett vállalatok 86 százaléka mondta azt, hogy ismét Magyarországot választaná befektetése helyszínéül, most ez az arány 79 százalék – derült ki a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2023-as, most bemutatott konjunktúrajelentéséből. Az olcsó munkaerő továbbra is jelentős magyar versenyelőny.

Rekord részvételt hozott a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara idei felmérése; a tagság több mint 250 vállalata nyilatkozott – ismertette a köztestület elnöke. A kutatás egyik fő megállapítása, hogy a vállalatok pesszimistábban ítélik meg a maguk és a magyar gazdaság helyzetét, mint a korábbi években, ami a mostani háborús és inflációs környezetben a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke szerint nem nagy meglepetés.

Szintén tanulságos, hogy a fizikai és szellemi munkaerő elérhetősége változatlanul „forró téma”, mind a német, mind a magyar vállalatoknál. A válaszadók további intézkedéseket tartanak szükségesnek annak érdekében, hogy a magyar gazdaság tovább tudjon fejlődni a következő években – jegyezte meg Sávos András.

A megkérdezett vállalatok, dacára, hogy pesszimistábban ítélik meg a mostani helyzetet, további bővítéseket, beruházásokat terveznek végrehajtani – a jövőt megalapozandó –, a válságra pedig csak átmeneti jelenségként tekintenek, ami a köztestület elnöke szerint mindenképpen jó hír.

A Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara konjunktúrajelentése szerint a kockázati tényezők között állandó jelleggel felbukkanó jogbiztonság kérdése idén kedvezőtlenebb megítélést kapott a cégek részéről, főként a kiszámíthatatlanság miatt. Vagyis

a vállalatvezetők nem tartják kedvezőnek, ha mondjuk a késő esti közlönyből értesülnek egy-egy, a cégüket is érintő változásról.

Sávos András megjegyezte, a német vállalkozások aránya a magyarországi kiskereskedelemben igen magas, a megjelenő különadók pedig őket is érintik, és ebben a tekintetben nyilván nem túlzottan boldogok, mert nem igazán tudnak ezekre reagálni.

A konjunktúrajelentés szerint a Magyarországon megkérdezett vállalatok 29 százaléka említette kockázatként a jogbiztonságot, míg tavaly még csak 21 százalékuk. Megjegyzendő, hogy ebből a tekintetből Lengyelország sem áll túl fényesen, ott 45 százalék van hasonló véleményen.

A Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke végül azt is közölte: köztestületként folyamatos kapcsolatban állnak a kormányzattal, és állandó jelleggel ismertetik véleményüket, ilyen tekintetben tehát a most bemutatott anyag sem szolgálhat meglepetésként.

A teljes konjunktúrajelentés itt olvasható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×