eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Vasyl Dolmatov/Getty Images

Számos helyen adnak pénzt a vidékre költözésért

Programok indultak a vidékre költözés elősegítéséért, ami egyben megélhetési költözést is jelent.

A falvak és a kisvárosok megmentésére több ország, megye és helyi önkormányzat is harcot indított. Az eszközök pedig az anyagi ösztönzők. A rezsiárak megugrásával még inkább számításba eshet a megélhetési költözés – íra a VG a Világgazdasági Fórum összeállítása alapján.

A felsorolás elsőként az Egyesült Államokat említi, ahol a munkaerő vándorlás egyébként is megszokott, miután a többség nem köti magát röghöz, így könnyen költözik akár az ország másik felébe egy jó állás miatt. A mentalitást többfelé igyekeznek kihasználni: Vermont államban akár 7500 dollárt juttatást kaphatnak a vidékre költözők. De az Oklahoma állambeli Tulsa város is indított ösztönzőt, ott 10 000 dolláros támogatást kínálnak azoknak, akik távmunka esetén odaköltöznének.

Dél-Olaszországban a 115 fős Santo Stefano di Sessanio önkormányzata 2020-ban indított egy falura költözési programot, ami három éven keresztül évi 8000 euróig terjedő támogatást nyújt a beköltözőknek. A program keretében a vállalkozó kedvűek szimbolikus díjért cserébe bérelhetnek házat, cégindításhoz pedig akár 20 000 eurós, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak.

Portugália országos szinten hirdetett költözési támogatást három éve. A vidéki területekre vándorló munkavállalók csaknem 500 eurós lakhatási támogatásra pályázhatnak, ami a legtöbb faluban egy kis ház éves bérleti díjának felelt meg egy éve – a Financial Times szerint. A finanszírozás feltétele, hogy a kérelmezőknek legalább egy évig ott kell maradniuk.

Spanyolország 500 lakosú Ponga faluja 3000 eurót kínál fiatal pároknak, ha öt évre odaköltöznek. Ráadásul gyermekenként további 3000 eurós juttattatásban részesülnek. A 100 fős Xesta falu 100 eurós bérleti díjjal csábítja a vidékre költözőket. A 130 fős Griegos munkát és három hónapos ingyenes bérleti díjat kínál az újonnan érkezőknek – többek között.

De a fentiekhez hasonló programokkal Görögország, Japán, Ausztrália, Horvátország, sőt, még Svájc is él, Írországban pedig most készül ilyen szabályozás. De természetesen Magyarország sem marad ki a sorból: a falusi csok 2024 végéig nyújt támogatást a falura költözőnek – írja a gazdasági lap.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×